Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda, son yıllarda hızla yaygınlaşan patates üretiminde hasat sezonu başladı.
Verim üreticinin yüzünü güldürüyor
Son yıllarda Niğde ve Nevşehir'den Konya'ya kayan sözleşmeli patates üretimi, bölgede giderek artan bir üretim hacmi oluşturdu. Bu yıl yapılan ilk hasatlarda, hem kalite hem de verim üreticinin yüzünü güldürdü.
Sabahın erken saatlerinde hasat başlıyor
Sabahın ilk ışıklarıyla tarlalara giren tarım işçileri, traktör yardımıyla topraktan çıkarılan patatesleri elden geçirerek sele ve kasalara dolduruyor. Hazırlanan ürünler, tarlada bekleyen kamyonlara yüklenerek sevkiyata hazır hale getiriliyor.
Verim 4,5 ile 7 ton arasında değişiyor
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, hasatla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:
"Son yıllarda Niğde ve Nevşehir illerinden Konya Ovası'na kayan sözleşmeli patates üretiminde ilk hasatlar yapılmaya başlandı. Bu yılki verimler geçen yıla göre daha iyi. İlk verimler dekarda 4.500 ila 7.000 kilogram arasında değişiyor.”
(Mustafa İlker Şen)