Konya'da evlerde kışlık hazırlıklar hız kazandı. Salça, konserve, turşu ve yaprak sarması için pazarlarda salçalık domates, biber, turşuluk salatalık, lahana, fasulye ve asma yaprağı yoğun ilgi görüyor.
2 yaprak çeşidi ön planda
Üzümü ve pekmeziyle tanınan Konya'nın Hadim ilçesinde ise asma yaprağı hasadı devam ediyor. İlçede yetiştirilen "Esebalı” veya "Hafızali” cinsi üzümlerden elde edilen yapraklar, üzüm kadar yaprağı da fazla ilgi görüyor.
Hafızali yaprağı öne çıkıyor
Hadim'deki üreticiler için önemli bir gelir kaynağı haline gelen asma yaprakları, sofraların vazgeçilmezi sarma için tercih ediliyor. "Hafızali” cinsi üzümden elde edilen yapraklar parlak, damarsız ve hafif ekşi aromasıyla öne çıkıyor. Bu özelliği sayesinde sarmada limon kullanılmasına gerek kalmıyor. Diğer cinslerde mutlaka limon sıkılması gerekirken, Hadim'in yaprağı doğallığıyla fark oluşturuyor.
3 kez hasat ediliyor
İlçede üzüm bağlarında önce yaprak hasadı yapılıyor, ardından üzüm, kuru üzüm ve pekmez üretimine geçiliyor. Bir bağdan yaprak hasadı genellikle üç kez tekrarlanıyor.
(Mustafa İlker Şen)