Konya'da yetiştirilen bir sebze hem iç pazarda hem de yurt dışında büyük ilgi görüyor.
Pazarın lideri Ereğli!
Konya'nın Ereğli ilçesinde yetiştirilen siyah havuç, gıda ve kozmetik sanayinde doğal gıda boyası olarak kullanılmak üzere Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Ereğli'ye özgü bir ürün olan siyah havucun sağlığa faydaları saymakla bitmiyor.
10 mahallede ekiliyor!
Ereğli ilçesine bağlı 10 mahallede 25 bin dekar alanda ekimi yapılan siyah havuç yıllık ortalama 120 bin ton hasat ediliyor. Ereğli'deki toprağın kiraç ve potasyum dengesi siyah havucun kalitesini artırdığı için verim yüksek oluyor.
3 bin aile siyah havuçtan geçiniyor!
Konya'nın Ereğli leçesinde yaşayan yaklaşık 3 bin aile siyah havuç üreterek geçimini sağlıyor. Siyah havuç, şalgam suyu yapımı ile son 6-7 yıldır yurt iç ve Avrupa ülkelerinde gıda ve kozmetik sanayinde en verimli doğal gıda boyası olarak kullanılıyor. Siyah havuca rengini veren antosiyan maddesinin hücre yaşlanmasını önlemesi ve antioksidan etkisi ilgiyi artırıyor.
Yarıdan fazlası yurt dışına satılıyor
Adana'daki şalgam suyu fabrikaları siyah havucu Konya'dan temin ediyor. Ereğli'de üretilen 120 bin ton havucun yaklaşık 50 bin tonu başta kozmetik sanayisinin yoğun olduğu başta Fransa olmak üzere Almanya, İtalya, Danimarka ile Uzakdoğu ülkeleri olan Japonya ve Kore'ye ihraç ediliyor.
(Mustafa İlker Şen)