Türkiye'nin tahıl ambarı olarak tanınan Konya Ovası ürün çeşitliliği ile dikkat çekiyor.
Tahılların yanı sıra patates, mısır, şeker pancarı, ayçiçeği gibi ürünlerde de rekor üretim yapan Konya'da birçok meyve ile birlikte tıbbı ve aromatik bitkilerin de üretimi yoğun olarak yapılıyor.
Konya'da üretimi düşen ürün!
Konya tarımını yakından takip eden Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu saha izlenimlerini de sık sık sosyal medya hesabından takipçileri ile paylaşıyor.
Prof. Dr. Soylu Konya'da afyon ekiminin azaldığını, haşhaş üretiminin düştüğünü duyurdu.
7 ilçe sıraladı!
Konya'nın 7 ilçesine dikkat çeken Prof. Dr. Süleyman Soylu, özellikle Akşehir, Ilgın, Beyşehir, Yunak, Çeltik, Doğanhisar ve Hüyük ilçelerinde haşhaş tarımının azaldığını ifade etti.
Soylu bu düşüşe sebep olarak 2 madde gösterdi.
Haşhaş ekim ve üretiminde gerek çapacı ve işçi sorunu ile birlikte kar oranlarının düşmesi çiftçiyi haşhaştan uzaklaştırdı.
Türüne göre beyaz, mor ve kırmızı renkte çiçek açan haşhaşın ekili olduğu tarlalar doğal bir fotoğraf stüdyosudur.
Haşhaş hangi alanlarda kullanılıyor?
Haşhaş üretimi devlet kontrolü altında belirlenen arazilerde yapılabiliyor.
Kapsülü ilaç sanayisinde kullanılan haşhaşın tohumu ise ekmek ve hamur işlerinde kullanılır.
Haşhaş tohumunun preslenmesi ile elde edilen yağ da gıda, kozmetik ve boya yapımında kullanılabildiği için çok değerlidir.
Sadece TMO satın alabiliyor!
Haşhaş kapsülleri morfin ihtiva ettiği için uyuşturucu etkisi vardır.
Müsaadeli ve kontrollü olarak tarımı yapılan haşhaştan elde edilen çizilmemiş haşhaş kapsülü üreticiler tarafından tek alıcı olan TMO'ya satılabiliyor.
(Fatih Bayram)