Tarihiyle ön plana çıkan Konya'da birçok ulustan halk yaşamaktadır. Bazıları zorunlu göçe tabi tutulsa da bazıları kendi istekleriyle Konya'ya yerleşti.
Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı olan Böğrüdelik Mahallesi, Konya merkeze 135, Cihanbeyli merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 2012 yılında çıkan yasa ile mahalle olan Böğrüdelik, Konya için vazgeçilmez mahallelerden biridir.
Rusya'dan Konya'ya geldiler
Nüfusunun çoğu Sibirya Tatarlarından oluşan Böğrüdelik Mahallesinde dil olarak Sibirya Tatarcası ve İstanbul Türkçesi konuşuluyor. Çarlık Rusya döneminde Sibirya'nın Omsk bölgesinde zamanında yaşayan Sibirya Tatarları, asimilasyon, katliam ve zorunlu göçe tabi tutuldu ve sonucunda 1908 yılında 100 Tatar aile Türkiye'ye göç etmek mecburiyetinde kaldı. Böğrüdelik'e yerleşen halk, Sibirya Tatarları, Sibirya Türkleri, Mişer Tatarları veya Sibiryalılar olarak da adlandırılır, kendilerini kısaca Tatarlar olarak tanımlıyorlar.
Mahallenin eski adı Reşadiye'ydi
1900 yılları başlarında Türkiye'ye göç eden Sibirya Tatarları uzun çabalar sonucunda 1910 yıllarında Böğrüdelik Mahallesine iskan edildiler. İlk yerleşimden sonra Osmanlı Devleti zamanında Reşadiye ismi ile kurulan Böğrüdelik, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile şimdiki adını aldı.
Geçim kaynakları tarım ve hayvancılık
35000 dekarlık arazi bulunduran Böğrüdelik'de mahalle halkı tarafından Buğday, Arpa, Ayçiçeği, Pancar gibi tahıllar yetiştiriliyor. Mahalle halkının geçim kaynağı genelde tarım üzerine olsa da geçim kaynaklarının bir bölümü de hayvancılık oluşturuyor. (Mustafa İlker Şen)