Konya’daki bu köyde Sibirya Tatarları yaşıyor!

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’daki bu köyde Sibirya Tatarları yaşıyor!

Tarihiyle ön plana çıkan Konya'da birçok ulustan halk yaşamaktadır. Bazıları zorunlu göçe tabi tutulsa da bazıları kendi istekleriyle Konya'ya yerleşti.

Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı olan Böğrüdelik Mahallesi,  Konya merkeze 135, Cihanbeyli merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 2012 yılında çıkan yasa ile mahalle olan Böğrüdelik, Konya için vazgeçilmez mahallelerden biridir.

Rusya'dan Konya'ya geldiler

Nüfusunun çoğu Sibirya Tatarlarından oluşan Böğrüdelik Mahallesinde dil olarak Sibirya Tatarcası ve İstanbul Türkçesi konuşuluyor. Çarlık Rusya döneminde Sibirya'nın Omsk bölgesinde zamanında yaşayan Sibirya Tatarları,  asimilasyon, katliam ve zorunlu göçe tabi tutuldu ve sonucunda 1908 yılında 100 Tatar aile Türkiye'ye göç etmek mecburiyetinde kaldı. Böğrüdelik'e yerleşen halk, Sibirya Tatarları, Sibirya Türkleri, Mişer Tatarları veya Sibiryalılar olarak da adlandırılır, kendilerini kısaca Tatarlar olarak tanımlıyorlar.

Mahallenin eski adı Reşadiye'ydi

1900 yılları başlarında Türkiye'ye göç eden Sibirya Tatarları uzun çabalar sonucunda 1910 yıllarında  Böğrüdelik Mahallesine iskan edildiler.  İlk yerleşimden sonra Osmanlı Devleti zamanında Reşadiye ismi ile kurulan Böğrüdelik, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması ile şimdiki adını aldı.

Geçim kaynakları tarım ve hayvancılık

35000 dekarlık arazi bulunduran Böğrüdelik'de mahalle halkı tarafından Buğday, Arpa, Ayçiçeği, Pancar gibi tahıllar yetiştiriliyor. Mahalle halkının geçim kaynağı genelde tarım üzerine olsa da geçim kaynaklarının bir bölümü de hayvancılık oluşturuyor. (Mustafa İlker Şen)

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • HV
    Hidayet veznadaroğlu
    346 gün önce

    Yer isimlerinin değiştirmesi İmparatorluğu'nun son yıllarında başladı ve Türkiye Cumhuriyeti'nde hızlanarak devam etti. Kemalist hükûmetler döneminde yer isimlerini değiştirmek için özel devlet komisyonları kuruldu. 12.211 köy ve kasaba ismi ile 4 bin dağ, ırmak ve diğer coğrafi yerler dahil olmak üzere 28 bin civarı yer adının değiştirildiği belirlendi. İsim değişikliklerinin çoğu, ülke genelinde azınlıkta kalan etnik grupların nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu doğu bölgelerinde gerçekleşti.

    • Cevapla
    • Begen (5)
    • Begenme (15)
  • E
    E.t
    346 gün önce

    Ey Cahiller tatar yörük çerkez laz zaza hatta kürt diyerek TÜRKü böldünüz aslında bunların hepsi TÜRK.

    • Begen (32)
    • Begenme (7)
  • HG
    Hasan gence
    344 gün önce

    Osmanlıya geçince değiştirmiş,tc ye geçince yine değişmiş. Çok beklersiniz arabist hükümet gelsede arap isimleri koysak diye

    • Begen (2)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER