Konya’daki bu köyü Kırşehir, Malatya, Adıyaman ve Şanlıurfa’dan göç edenler kurdu!

 Konya’daki bu köyü Kırşehir, Malatya, Adıyaman ve Şanlıurfa’dan göç edenler kurdu!
Eski çağlarda birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya, günümüzde de farklı kültürlerden pek çok farklı ulustan vatandaşlara ev sahipliği yapıyor.

Geniş coğrafyasıyla, doğal güzellikleriyle ve ekonomisiyle, geçmişten bugüne kadar vatandaşlar tarafından tercih edilen Konya, birçok farklı ülkeden ve Türkiye'de bulunan şehirlerden binlerce göç aldı.

Mahalle yaklaşık 200 yıl önce kadar kuruldu

Ankara-Konya kara yolu üzerinde, Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Kırkışla Mahallesi de farklı şehirlerden en çok göç alan yerlerden biri olarak ön görülüyor. Türkiye'de bulunan 4 farklı şehirden Kırkışla'ya göç eden vatandaşlar tarafından 200 yıl kadar önce kuruldu.

Kırşehir, Malatya, Adıyaman ve Şanlıurfa'dan Kırkışla'ya göç ettiler

Cihanbeyli'nin güneyinde ve 19 kilometre mesafede yer alan Kırkışla Mahallesi'nin halkı resmi kaynaklara göre yaklaşık 200 yıl önce Kırşehir, Malatya, Adıyaman ve Şanlıurfa gibi değişik yöreden göç eden vatandaşlardan oluşuyor.

Geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve nakliyeciliğe dayanıyor

Farklı şehirlerden Kırkışla Mahallesi'ne göç eden vatandaşların göç etme nedeni, yörenin hayvancılık ve deve ile tuz taşımacılığına uygun olması en başlıca nedenlerden biri. Geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve nakliyeciliğe dayanan Kırkışla'nın en son verilere göre toplam nüfusu da 688'dir.

Mahallenin ismi nereden geliyor

Mahallenin ismi Kurukışla veya Karakışla'dan geldiği halk tarafından söylense de, ismi hakkında birçok farklı rivayetler yer almaktadır. Bir rivayete göre burada ağaç, ot vb. olmadığı için de Kır veya Kuru tabiri kullanılmıştır. Diğer bir rivayete göre de, çok soğuk bir kış yaşanmış ve bundan dolayı 'Karakışla' denmeye başlanmış.

(Mustafa İlker Şen)

 

  • #Konya #Kırşehir #Malatya #Adıyaman #Şanlıurfa #Konya köyleri #Konya ilçeleri #Konya mahalle haberi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER