Türkiye'nin tahıl ambarı Konya Ovası birçok ürün yetiştiriciliğinde ilk sırada yerini alıyor.
Konya, tarımsal arazi büyüklüğü ve üretim kapasitesiyle Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Konya, özellikle havuç üretiminde de dikkat çekiyor.
Havuç üretim alanında ilk sırada
2023 yılı TÜİK verilerine göre Konya, Türkiye'de hem üretim alanında hem de ekim alanında ilk sırada yerini aldı. Türkiye'de ekili havuç arazisinin yüzde 56,8'i Konya'da yer alıyor. Türkiye'de toplam 136 bin 627 bin dekar havuç üretim alanı bulunurken, Konya 77 bin 660 dekar alanla ilk sırada yerini aldı.
Havuç üretiminin yarısından fazlası Konya'da üretiliyor
Türkiye'deki toplam 777 bin 908 ton havuç üretiminin 522 bin 410 tonunu Konya tek başına karşılıyor. Böylelikle Türkiye'deki havucun yüzde 67,2 'si Konya'da üretiliyor.
En İlçelerde havuç üretim miktarı belli oldu
Konya'da sadece 6 ilçede havuç üretimi yapılıyor. En çok havuç üreten ilçeler ise belli oldu. 202 bin 500 tonla ilk sırada Çumra yer alırken arkasından 136 bin 950 ton ile Meram oldu. 3'üncü sırada 125 bin ton ile Karapınar, 4'üncü Sırada 48 bin ton ile Ereğli, 5'inci sırada 6 bin 960 ile Karatay ve 6'ncı sırada 3 bin ton ile Altınekin oldu.
(Mustafa İlker Şen)