Konya'nın Hadim ilçesine bağlı Yağcı Mahallesi'nde sonbahar aylarıyla birlikte köyde tatlı bir telaş yaşanıyor. Halk, asırlardır süren bandırma yöntemiyle üzüm kurutma geleneğini bu yıl da sürdürüyor. Evlerin avluları, bahçeler ve çatılar kurutulmak üzere asılan üzüm salkımlarıyla dolup taşıyor.
Uzun süre dayanıklı hale gelmesini sağlıyor
Bağ bozumu sonrası kadın-erkek herkesin seferber olduğu köyde, toplanan salkımlar önce özenle ayıklanıyor. Toplanan salkımlar özenle ayıklandıktan sonra bandırma adı verilen özel karışıma daldırılmakta. Bu karışım, üzümün rengini koruyarak uzun süre dayanıklı hale gelmesini sağlıyor. Bandırma işleminden çıkan üzümler, evlerin çatılarında veya gölge alanlarda iplere asılarak kurumaya bırakılıyor.
Kendine has zümrüt yeşili rengine kavuşuyor
Yaklaşık bir ay süren kurutma işleminin ardından üzümler, kendine has zümrüt yeşili rengine kavuşuyor. Kış aylarında sıkça tüketilen kuru üzümler, hem atıştırmalık olarak kullanılıyor hem de pekmez yapımında değerlendiriliyor.
Hem geçim kaynağı hem kültürel miras
Yağcı Mahallesi sakinleri, bandırma yöntemiyle kurutulan üzümlerin piyasada daha fazla talep gördüğünü belirtiyor. Bu sayede hem ev ekonomisine katkı sağlanıyor hem de geleneksel yöntem gelecek kuşaklara aktarılıyor.
Köye ayrı bir güzellik katıyor
Her yıl eylül ve ekim aylarında köyde adeta bir şenlik havası yaşanıyor. Bir yanda bağ bozumu yapılırken diğer yanda evlerin çatılarında sıra sıra dizilen üzüm salkımları köye ayrı bir güzellik katıyor.
Yüzyıllardır süregelen bu yöntem sayesinde Hadim'in Yağcı Mahallesi'nde üzümler, sadece sofralara değil, bölgenin kültürel mirasına da lezzet katmaya devam ediyor.
Kaynak: Haber Merkezi
