Konya’nın en büyük camilerinden biri! 3 kez inşa edildi

 Konya’nın en büyük camilerinden biri! 3 kez inşa edildi
Eski tarihlerde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya’da, mimnarisi ve tarihiyle dikkat çeken birçok eser bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de eşsiz yapısı ve dokusuyla Kapu Camii oluyor.

Konya'da dikkat çeken eserlerden biri olan Kapu Camii'nin asıl adı "İhyaiyye” olarak biliniyor. Konya Kalesinin Atpazarı ile Telli kapısı arasında yapıldığı için "Kapu Camii” ismini aldığı bilinmektedir. Günümüzde de ” Kapu Camii” olarak söylenilen bu cami, ticaretin merkezi sayılan Sarraflar caddesi üzerinde yer alıyor.

Cami yapımından bir süre sonra yıkıldı

Konya'da Osmanlı döneminde inşa edilen büyük ve ünlü camilerden biri olan Kapu Camii, 1658 yılında, Mevlana torunlarından postnişin Hasanoğlu Şeyh Hüseyin Çelebi tarafından yaptırıldı. Yapımından bir süre sonra yıkılan Kapu Camii, Konya Müftüsü Esenlerlizade Seyyid Abdurrahman Efendi tarafından 1811 yılında tekrardan inşa edildi.  Ayrıca 1812 yılında caminin batısına ayriyeten şadırvan yaptırıldı.

Yangında hasar aldı

1867 yılında büyük bir yangında 872 tane dükkan, üç ev ve iki cami harap oldu. Bu felaketin sonucunda yanan camilerden biri de Kapu Camii oldu.

Vatandaşların yardımıyla 3. kez inşa edildi

Yangının ardından üçüncü kez 1868 yılında inşa edilmeye başlanıldı. Yangından sonra caminin inşası için vatandaşlar yetkililerden yapılması talebinde bulunuyor ancak maliyetin yüksekliğinden dolayı bu karşılanamıyor. Bir süre esnaflar kendi aralarında komisyon oluşturup sürecin hızlanması için yardım toplamaya başladı. Yangından etkilenen ve kendi durumlarından dolayı gücü kalmayan bölge sakinleri, çevre semtlerden de yardım toplayarak maliyetin belirli kısmını biriktirdiler. Hazinede belirlenen miktarın üzerini tamamlamasıyla caminin bitmesi ancak 1969 yılı sonlarını buldu.

Caminin Yapısı

Caminin doğu, batı ve kuzey yönlerinde birer kapısı bulunmaktadır. Konya Kalesinden getirilen taşlardan yapılmış ve tümüyle kesme taş kullanılmıştır ancak ikinci kattaki pencerenin alt kısımlarına gelmesi sebebiyle tuğla ile örülmüş, kemer kısımlarının da içi doldurulmuştur. Minarede ise şerefe ile külah kısmında çini işlemeler bulunmaktadır. Mihrabı taştan, minberi ise ahşaptan yapılmıştır. İç kısmında 8 kubbesi olmasıyla dikkat çekmektedir. Kubbelerden ortadaki daha düzgün ve nizamlı olarak yapılmışken etraftakiler daha dağınık bir yuvarlak olarak yapılmıştır. Kubbe detaylarının iç kısımlarında "Allah ve Muhammed” yazıları, "Cıhar Yar-i Güzin” ve "Aşere-i Mübeşşere” isimleri hat sanatıyla yazılıdır. Kubbenin uç kısımlarında ise Allah'ın 99 ismi bulunmaktadır. Caminin alt kısmına 8 adet dükkan yapılmıştır ve günümüzde sonradan dükkanlar eklenmiştir.

Kaynak: Sahra Yılmaz

  • #Konya #Konya haber #Konya haberi #Konya haberleri

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER