2023 yılı verilerine göre Türkiye'nin havuç üretiminin yüzde 67'sini karşılayan Konya'nın Kaşınhanı Mahallesinde hasat başladı.
6 bin nüfuslu mahalle dünyaya havuç satıyor!
Konya'nın Meram ilçesine bağlı 6 bin nüfuslu Kaşınhanı Mahallesinde 80 bin dekar alanda havuç üretimi yapılıyor. Havuç üretiminde sıralı söküm sayesinde yılın 10 ayı üretim yapılıyor. Türkiye havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'e yakınını karşılayan Kaşınhanı'nda hasat başladı.
Makineler harıl harıl çalışıyor!
Eskiden insan eliyle yapılan hasadın büyük bölümünü şimdi makineler üstlendi. Günün ilk ışıklarıyla birlikte makinelerle tarlaya girip çalışmaya başlıyorlar. Söküm makinelerinin bıraktığı havuçları işçiler topluyor. Tarlalardan zahmetle toplanan havuçlar kamyonlarla yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde önce geniş bir havuzda kaba temizliği yapılan havuçlar daha sonra yıkama makinesinden geçerek paketleme kısmına ulaşıyor.
Modern tesisler var!
Kaşınhanı Mahallesinde havuç hasadı, yıkaması ve paketlemesi yapılan büyük tesisler var. Kaşınhanı'nın iri ya da kırık havuçları çorbalık, çocuk maması, kuru havuç ya da dondurulmuş ürün olarak da değerlendirilebiliyor. Tesislerde elden geçen ürün daha sonra pazarın yolunu tutuyor. Bölgede havuç üretimi son 5 yıl içerisinde yüzde 30 arttı.
Geçen yıl 522 bin 410 ton havuç hasat edildi!
Türkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 70'e yakınını karşılayan Konya'da bu yıl geçen yılla paralel bir hasat sezonu hedefleniyor. Havuç üreticisi için en büyük sorun girdi maliyetlerinin artması!
(Mustafa İlker Şen)