Türkiye'de küçükbaş hayvancılığın en çok yapıldığı illerden biri olan Konya'da havaların ısınmasıyla birlikte çobanlar eşliğinde koyun ve kuzuların mera yolculuğu başladı. Bu yıl kar ve yağmur fazla etkisini göstermese de Konya Ovası yeşermeye başladı. Yeşeren ova keçi, koyun, kuzu ve oğlak sesleriyle şenlendi.
Besiciler samandan tasarruf sağlıyor
Hayvanların meraya çıkmasıyla birlikte hayvan yetiştiricileri saman ve yemden tasarruf sağlıyor. Kış aylarında ot, yem, yonca ile beslenen hayvanlar, havanın ısınmasıyla artık ot tüketecekler. Hayvan yetiştiricileri için büyük bir nimet olan mera, küçükbaş hayvanlara uzun bir süre ev sahipliği yapacak.
Ortalama 12 saat merada yayılıyorlar
Sabah 05.00 gibi hayvanları yaymaya çıkartan çobanlar, saat 11.00 gibi yaymayı bırakarak hayvanları tellerle çevrili yere kapatıyorlar. Saat 14.00 gibi de tekrar yayılmaya başlayan hayvanlar, akşam 18.00'a kadar yayılıyorlar. Merada küçükbaş hayvanlar günlük 12-13 saat yayılması gerekiyor.
Kışın tekrar ahıra gidiyorlar
Merada yayılan hayvanlar, buğday, arpa, pancar ve mısır gibi ürünlerin hasadı yapıldıktan sonra tarlalara adım atacak. Havaların soğuması ve koyunların kuzulamasıyla birlikte tekrar ahıra gidecekler.
(Mustafa İlker Şen)