DOLAR
40,35
EURO
46,99
STERLİN
54,35
GRAM
4.341,65
ÇEYREK
7.134,58
YARIM ALTIN
14.270,16
CUMHURİYET ALTINI
28.407,81

Mehmet Savaş hayatını ve ilmi mücadelesini anlattı: İlme adanmış bir omür

 Mehmet Savaş hayatını ve ilmi mücadelesini anlattı: İlme adanmış bir omür

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi'nin düzenlediği "Konyalı Onlar" programının Perşembe sohbetleri konuğu, ilim ve irfan yoluna adanmış bir ömür süren değerli alim Mehmet Savaş oldu. Yoğun bir katılımla gerçekleşen programda Savaş, çocukluk yıllarından Suriye'deki ilim tahsiline, Türkiye'deki hizmetlerinden fıkıh ilminin önemine kadar birçok konuda samimi açıklamalarda bulundu.

TYB Konya Şubesi'nden Anlamlı Program: "Konyalı Onlar"

Programın açılış konuşmasını yapan Konyalı Onlar takvim koordinatörü TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Şimşekler , birliğin faaliyetlerine ve Konya'nın kültürel hayatına yaptıkları katkılara değindi. "Konyalı Onlar" programının amacının, Konya'ya hizmet etmiş, milli ve manevi değerlere katkı sağlamış önemli şahsiyetleri kamuoyuna daha yakından tanıtmak olduğunu belirtti. Bu kapsamda daha önce Mehmet Keçeciler, Hüseyin Kutlu, Celalettin Bakır Çelebi, Mehmet Ali Uz ve Mehmet Önder gibi değerli isimlerin konuk edildiğini hatırlattı.

Mehmet Savaş'ın Zorlu İlim Yolculuğu: Konya'dan Suriye'ye Uzanan Bir Hayat Hikayesi

1952 yılında Kızılören'den Konya'ya ilim tahsili için geldiğini belirten Mehmet Savaş, o yıllarda yaşadığı zorlukları ve engelleri dinleyicilerle paylaştı. Savaş, o dönemin şartlarını şu sözlerle anlattı:

"1952 senesinde Kızılören nahiyesinden Konya'ya okumak için geldim. O zamanlar Kur'an okumak, öğretmek yasaktı. Bizler de gizli gizli, bodrum katlarında, kimsenin görmediği yerlerde derslerimizi yapardık. Bir hocaefendi vardı, bize ders verirdi. Ama o kadar korku vardı ki, birisi kapıyı çaldığında hemen kitaplarımızı saklar, sanki sohbet ediyormuş gibi yapardık. Bu şartlar altında ilim öğrenmeye çalıştık."

Hafızlık ve Arapça Eğitimi: Gizli Derslerden Doğan Bir Alim

Hafızlık ve Arapça eğitimini büyük zorluklarla tamamladığını ifade eden Savaş, dönemin baskıcı atmosferinde ilim öğrenmenin ne denli meşakkatli bir iş olduğunu vurguladı. Savaş, o günleri şöyle yad etti:

"Arapça derslerini de yine aynı şekilde gizlice alıyorduk. Bir hocamız vardı, Allah rahmet eylesin, bize geceleri ders verirdi. Gündüzleri herkes kendi işinde gücünde, geceleri ise ilim meclisinde buluşurduk. O günlerin zorluğu, bugünün gençlerine belki bir masal gibi gelebilir. Ama biz o zorlukların içinde piştik, o çilelerle yoğrulduk. Belki de o zorluklar, bizim ilme olan aşkımızı daha da artırdı."

Suriye Yılları: Kaçak Yollarla Gidilen İlim Kapısı

Türkiye'de ilim tahsil etme imkanlarının kısıtlı olması nedeniyle Suriye'ye gitmeye karar verdiğini anlatan Mehmet Savaş, bu yolculuğun da maceralı ve bir o kadar da tehlikeli geçtiğini belirtti. Kaçak yollarla Suriye'ye geçişini ve oradaki eğitim hayatını şu sözlerle dile getirdi:

"Suriye'ye gitmek o zamanlar kolay değildi. Sınırı kaçak yollarla geçmek zorundaydık. Bir gece yarısı, bir rehber eşliğinde yola çıktık. Dağları, tepeleri aştık. Aç kaldık, susuz kaldık. Ama içimizdeki ilim ateşi, bütün bu zorluklara göğüs germemizi sağladı. Halep'e, Şam'a ulaştığımızda adeta yeniden doğmuş gibiydik. Oradaki alimlerden, hocalardan çok istifade ettik. Onların ilmi derinliği, takvası, edebi bizlere her zaman örnek oldu."

Türkiye'ye Dönüş ve Hizmet Yılları

Suriye'deki eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönen Mehmet Savaş, imam hatip okullarında öğretmenlik ve müdürlük görevlerinde bulundu. Daha sonra Haseki Eğitim Merkezi'nde hocalık yaparak yüzlerce talebe yetiştirdi. Bu hizmet yıllarını anlatırken, "İlme Adanan Bir Ömür" adlı kitabının yazılış sürecine de değindi.

Fıkıh Talebelerine Altın Değerinde Nasihatler

Programın son bölümünde fıkıh ilminin önemine dikkat çeken Mehmet Savaş, bu alanda eğitim gören talebelere şu tavsiyelerde bulundu:

"Fıkıh, dinin direğidir. Fıkıh olmadan, dinin diğer hükümleri de ayakta duramaz. Bu yüzden fıkıh talebelerine büyük bir görev düşüyor. Öncelikle niyetinizi halis tutun. Bu ilmi, sadece Allah rızası için öğrenin. Sonra sabırlı olun. Fıkıh, uzun ve meşakkatli bir yoldur. Hemen netice beklemeyin. Ve en önemlisi, öğrendiklerinizle amel edin. İlmin en büyük zekatı, onunla amel etmektir."

 

 

Ahmet Köseoğlu'ndan Teşekkür ve "İlme Adanmış Bir Ömür" İçin Film Çağrısı

Etkinliğin sonunda söz alan TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, Mehmet Savaş'a teşekkürlerini ileterek, Yazarlar Birliği'nin yeni mekanının tarihi bir güne tanıklık ettiğine inandığını ve merhum liderleri Mehmet Doğan'ın hayatta olsaydı bu programdan mutluluk duyacağına emin olduğunu belirtti. Bu tür programların insanları bir araya getirmedeki önemine vurgu yaparak, "Bu tip programlar olmayınca bazı isimleri buralara getiremiyoruz. İyi ki böyle programlar oluyor." ifadelerini kullandı ve salondaki gençlerin varlığından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Konuşmasının devamında Köseoğlu, Mehmet Savaş'ın hayatının bir filme konu olması gerektiğini savunarak, "Mehmet Savaş'ın hayatı hakkında sadece bir belgesel değil, uygun bütçe ve set tasarımlarıyla tam teşekküllü bir film yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu, Türkiye, Suriye ve dünya için önemli bir tarihi belge olacaktır." dedi

 

Katılım Beratı Takdim Edildi

Program, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ve Prof. Dr. Adem Esen ile Mehmet Savaş'a  katılım beratlarını önceki dönem Konya milletvekili Ahmet Sorgun, TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu, Baro eski başkanı Hasip Şenalp, eski il müftü yardımcısı Mehmet Emin Parlaktürk, Prof. Dr. Nuri Şimşekler ve Mehmet Savaş hocanın oğlu Prof. Dr. Abdurrahman Savaş birlikte verdiler

Programın sonunda Mehmet Savaş hoca Diyanet Yayınları'ndan çıkan, adına yazılmış olan "İlme Adanmış Bir Ömür Mehmet Savaş” kitaplarını imzaladı.

Kaynak: Haber Merkezi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER