Konya'nın Altınekin ilçesinde nesli tükenmekte olan kulaklı orman baykuşu ailesi, Altınekin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün bahçesinde koruma altında. Güçlü bir fare avcısı olan ve kulakları ile dikkat çeken Kulaklı Orman Baykuşu ailesi keskin bakışları ile avını gözetliyor.
Büyük ve sivri kulak tüycükleriyle ve keskin bakışları ile tanınıyor
Güçlü bir fare avcısı olan bu etkileyici Kulaklı Orman Baykuşu, karakteristik özellikleriyle dikkat çekiyor. Kulaklı orman baykuşları, büyük ve sivri kulak tüycükleriyle tanınırken, keskin bakışları avlarını uzaktan gözetlemelerine olanak tanıyor. Akşam karanlığında aktif olan bu baykuşlar, gece avcılığı konusunda son derece yetenekli. Koruma altında olmaları, hem bu türün hem de ekosistemin sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
Kulaklı Orman Baykuşu nedir?
Uzun ve dik kulak benzeri tüyleriyle dikkat çeken Kulaklı Orman Baykuşları genellikle küçük kemirgenlerle kışları ise küçük kuşlarla besleniyor. Kulaklı Orman Baykuşkarı, yoğun bitki örtüsünün yanı sıra 2 bim metre yüksekliğe kadar olan açık orman ve çalılık arazilerde görülebildiği gibi küçük ağaçlık alanlarda, barınaklarda, tarım arazilerinde ve bataklık çevrelerinde de görülebiliyorlar.
Kulaklı Orman Baykuşunun özellikleri
Kulaklı orman baykuşları 35-37 cm uzunluğa, 84-95 cm kanat açıklığına ve 210-370 gram vücut ağırlığına sahip ortalama bir baykuş boyutunda. Dişi bireyler genellikle erkeklerden çok daha iri olma eğiliminde. Kulaklı orman baykuşlar büyük ve yuvarlar bir kafaya, turuncu gözlere ve uzun kanatlara sahiptir.
Dişi bireyler erkeklere göre daha koyu renkte olup daha zengin renklere sahiptir. Yavru bireyler birçok baykuş türünde olduğu gibi yumuşak, beyaz, kabarık ve gevşek tüylere sahip.
(Mustafa İlker Şen)
