Türkiye’nin en büyüğü Konya’nın bu ilçesinde! En uzun yeri 235 metre

 Türkiye’nin en büyüğü Konya’nın bu ilçesinde! En uzun yeri 235 metre

Konya'nın 70 kilometre kuzeydoğusunda Karatay ilçesi sınırlarında yer alan kartstik oluşumlu bir obruk gölü olan Kızören Gölü veya Kızören Obruğu, Türkiye'nin en büyük obruğu unvanını elinde bulunduruyor.

Su seviyesi gün geçtikçe düşüyor

Pek çok obruğun bulunduğu Obruk Platosu'ndaki kalker blokları üzerinde yer alan Kızören Obruğu, 20 metre aşağıda olan göl yüzeyi aşırı yer altı suyu kullanımı nedeniyle hızla azalıyor.

En uzun yeri 235 metre uzunluğunda

Turkuaz renkli suyu ile görenleri büyüleyen Kızören Obruğu'nun, en uzun yeri 235 metre, derinliği 171 metre olup, 145 metresi su ile dolu. 2006 yılında tescil edilen Kızören Obruğu Ramsar Alanı, Konya-Aksaray yolu üzerinde bulunuyor.

Gölde herhangi bir canlı yaşamıyor

Herhangi bir canlının yaşamadığı tespit edilen Kızören Obruğu'nda, göl çevresindeki bitki örtüsü; step olmasına karşılık tarlalara çevrilmiş durumda. Obruklardaki suyun yüzeyi yer altı sularının seviyesini gösterdiği Kızören Obruğu, sulama için pompayla aşırı su çekilmesi göl seviyesini düşürdü. Gölden tarımsal sulama ve evsel kullanım için su çekimi durduruldu.

Türkiye'nin en büyük obruğu ziyaretçilerini bekliyor

Batı kenarında Selçuklu yapımı Obruk Hanı yer alan Kızören Obruğu, Türkiye'nin en büyük obruğu olarak biliniyor. Selçuklu döneminden kalma Obruk Han'ın yanı başında ziyaretçilerini bekliyor.

(Mustafa İlker Şen)

 

  • #Konya #Konya haber #Konya haberi #Konya haberleri #Konya obruk #Konya ilçe

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER