Havanın ısınmasıyla birlikte çiftçilerin tarla mesaisi başladı.
Konya Ovası'nda buğday ve arpa ekili tarlalar yeşile bürünürken bazı çiftçiler mısır ve pancar ekimi yapıyor.
Mısır ekimi başladı
Gerek tanesi gerek silaj elde etmek için yetiştirilen gerek insan beslenmesinde gerekse hayvan beslenmesinde kullanılan önemli bir bitki haline gelen mısır, Konya'da ekim alanı son yıllarda oldukça arttı.
Buğdaya alternatif olarak ekilen mısır, her geçen yıl artan ekim alanı ve yüksek rekoltesi ile çiftçinin gözdesi oldu. Geçen yıl istedikleri fiyata satamayan çiftçiler hüsrana uğrasa da bu yıl ekimi yine fazla.
Çok su tüketen ürünler arasında
Konyalı çiftçilerin ekimini her geçen yıl arttırdığı mısır, ülkenin ihtiyacını önemli oranda karşılayarak, ithalatın da önüne geçilmesine katkı sağlasa da Konya Ovası'nı su tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor.
Sıcak iklimde yetişen ve suyu seven bir mahsul türü olan mısır, yeteri kadar su alamadığında, çok ciddi oranda verim kaybı yaşadığı için çiftçiler gece gündüz sulama yapar.
Çiftçilere uyarı!
Bu yılda mısırı erken ekmeye başlayan çiftçilere Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, sosyal medya hesabından çiftçilere uyarıda bulundu.,
"10 Mayıs'a kadar zamanı var''
Sıcaklığın artmasıyla çiftçilerin mısır ekmeye başladığına değinen Soylu, "Mısır ekimlerine mümkünse Bayram sonu başlayalım. Ekim sezonu olarak 10 Mayısa kadar zamanımız var. Acele etmeyelim Mayıs ayının bize ne getireceğini bilmiyoruz'' ifadelerine yer verdi.