2 ilçe Ankara’ya baskı yaparak mahalle kalmaktan kurtuldu! Şimdi biri Ankara’da diğeri de Konya’da ilçe oldu

 2 ilçe Ankara’ya baskı yaparak mahalle kalmaktan kurtuldu! Şimdi biri Ankara’da diğeri de Konya’da ilçe oldu
Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Konya, geniş yüz ölçümüne sahip bir yer. Tarihi ve kültürüyle ön plana çıkan Konya’nın ilçeleri de tarihleri ile dikkat çekiyor.

Konya'nın Cihanbeyli ve Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesi, geçmişte Ankara'daki yönetime yaptıkları baskılar sonucunda kaderleri değişti. Daha önceleri Konya'ya bağlı olan Şereflikoçhisar yönetime yaptıkları baskılar sayesinde şimdi Ankara'ya bağlı bir ilçe olurken, Cihanbeyli de Konya'nın bir ilçesi oldu.

Ankara'ya baskı yapan 2 ilçenin kaderi değişti

1866 yılında Konya'nın Kulu ilçesi, Esbikeşan adıyla ilçe oldu ve Cihanbeyli ile Şereflikoçhisar, Kulu ilçesine bağlandı. Ancak Cihanbeyli ve Koçhisar'ın Aşair (kabile) beyleri Kulu'ya bağlanmak istemedi ve Ankara'ya baskı yaptı.

Mahalle olmaktan kurtuldular

 Şereflikoçhisar ve Cihanbeyli'nin Ankara'ya yaptığı baskı olumlu sonuç vererek, Kulu ilçe statüsünden düşürüldü. İlçe statüsünden düşürülen Kulu, Sille Bucağına bağlandı, Cihanbeyli ile Şereflikoçhisar'da Kulu'dan ayrılarak mahalle olmaktan kurtuldu.

Cihanbeyli ilçesi

Tarihi gelişimi, coğrafi yapısı ve sosyal yaşantısı yönünden Konya ünitesinin bir parçası haline gelen Cihanbeyli'nin ilk adı Esbikeşan'dı.  Daha sonraları "İnevi" adını almış ve uzun yıllar İnevi adını taşıyan Cihanbeyli ilçesi, ilçelikten bucaklığa, bucaklıktan ilçeliğe çok kez yer değiştirdi.

Şereflikoçhisar ilçesi

Eski ve halk arasında bilinen ismiyle Koçhisar, Ankara ilinin bir ilçesidir. Ankara'nın güney sınırında yer alan, il merkezine en uzak ilçelerden biri olan Şereflikoçhisar ilçesi, Ankara merkeze yaklaşık 147 km uzaklıkta yer alıyor. 1885 yılında belediye olan Şereflikoçhisar, 1891 yılında ilçe olarak Konya iline bağlandı. 1920'de il olan Aksaray'ın ilçesi olan Şereflikoçhisar, 1933 yılında Aksaray'ın ilçe yapılması sonucu Ankara'ya bağlandı

  • #Ankara #Konya #Ankara ilçesi #Konya ilçesi #Konya ilçe haberi #Ankara ilçe haberi #İlçe haberi

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER