Konya’da ismi mahallede yaşatılıyor! Adı Plevne marşında geçen Rusların örnek aldığı kahraman kim?

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’da ismi mahallede yaşatılıyor! Adı Plevne marşında geçen Rusların örnek aldığı kahraman kim?
Osmanoğlu Hanedanı’nın hükümdarlığında Orta Çağ’dan Yakın Çağ’a kadar varlığını sürdürmüş bir imparatorluk olan Osmanlı Devleti, birçok ilke ve tarihi dönüm noktalarına imza attı.

Tarihe adını altın harflerle yazdıran Osmanlı Devleti'nde, birçok kahramanların adına yazılmış hikaye, marş, şiir ve destan bulunuyor. Bunlardan biride Konya'nın Karatay ilçesine bağlı bir mahalleye ismi verilen Gazi Osman Paşa oluyor.

Birçok savaşta başarılar elde etti

Adına hikayelerin ve şiirlerin yazıldığı Osmanlı askeri Osman Nuri Paşa bilinen diğer adıyla Gazi Osman Paşa, Osmanlı Ordusu'nda askerlik görevi boyunca birçok savaşta başarılı sonuçlar alde etti.  

Plevne Muharebeleri'ndeki üstün savunmasının ardından Sultan II. Abdülhamid tarafından "Gazi" unvanına layık görülen Osman Paşa, o günden bugüne Gazi Osman Paşa olarak da anılan Türk askeri.

Gazi Osman Paşa kimdir?

Yağcıoğulları ailesinin bir bireyi olarak 1832'de Tokat'ta doğan Osman Paşa, Beşiktaş'taki Askerî Rüştiye'de 5 yıl okuduktan sonra, 1845-1849 yılları arasında Kuleli Askerî İdâdîsi‘nde eğitim gördü  ve buradaki eğitiminin ardında da Kara Harp Okulu'ndaki 4 yıllık eğitimi sonrası, okulu mülâzım-ı sânî (teğmen) rütbesiyle ikinci sırada bitirdi.

Kara Harp Okulu'nun ardından Harp Akademisi'ne giren Osman Nuri Paşa, Kırım Savaşı'nın çıkması üzerine kurmay sınıfına ayrılarak, Rumeli'ye tayin edildi. Burada Tuna cephesinde 4 yıl görevlendirilen Osman Nuri Paşa, ilk aşamada teğmen rütbesine, savaşın sonunda ise yüzbaşı rütbesine terfi ettirildi. Savaş sonunda 1857'de İstanbul'a dönerek, yarıda bıraktığı Harp Akademisi'ni bitirdi ve Kolağası rütbesine yükseldi.

Plevne kahramanı: Gazi Osman Paşa

1877 yılında Osmanlı Devleti ile Rus Ordusu arasında geçen Plevne Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu, Plevne bölgesinin savunulmasını Osman Paşa'ya verdi. Osman Paşa bu görevi alır almaz Plevne'ye hareket etti ve Ruslara karşı üstün bir direniş gücü geliştirdi.

Osman Paşa Plevne'yi aylarca savunmuş olsa da Osmanlı İmparatorluğu kendisine beklediği desteği gönderemedi. Ruslar, Osman Paşa'nın komutasındaki Osmanlı kuvvetlerinden çok üstün olsa da Osman Paşa düşmana aylarca direnmeyi başardı. Osmanlı İmparatorluğu'ndan beklenen destek gelmese de Osman Paşa düşman karşısında büyük bir başarı gösterdi.

Savunmanın belli bir süresinden sonra askerin cephanesi ve yiyeceği kalmadı. Osmanlı kuvvetlerinin dört bir yanı düşman askerleri ile sarıldı. Osman Paşa kuvvetleri ellerinde sadece süngüleri kalmış olmasına rağmen büyük bir taarruza geçti. Bu büyük ve kanlı savaşta Osmanlı kuvvetlerinin büyük bir kısmı şehit oldu. Ordunun başındaki Osman Paşa ise düşmana esir düştü. Müdafaa hattı stratejileriyle esir bulunduğu dönemde hem Rus Çarı, hem de dönemin komutanları tarafından örnek alınan Gazi Osman Paşa, bir süre Bugot, Bükreş, Harkof ve Saint Petersburg'da esaret hayatı yaşadı. Rus Çarı tarafından kendisine kahramanlığını takdir amacıyla çifte kartal nişanı verilen Gazi Osman'a dönemin Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit, Paşa'nın Plevne Savunması için "Sen benim yüzümü ağarttın. İki cihanda da yüzün ak olsun'' sözlerini söyledi.

Sözleri kahramanlıkla dolu Plevne Marşı

Gazi Osman Paşa'nın büyük başarı elde ettiği Plevne Savunması adına yazılmış olan Plevne Marşı, sözlerinde kahramanlık ifadelerinin yoğun olduğu ve Türk tarihinin önemli eserlerinden biri haline geldi.

Plevne'nin savunulması esnasında yapılan kahramanlığı ve Türk ordusunun başarısını konu alan Plevne Marşı'nın sözleri;

Tuna nehri akmam diyor

Etrafımı yıkmam diyor

Şanı büyük Osman Paşa

Plevne'den çıkmam diyor

Olur mu böyle olur mu

Kardeş kardeşi vurur mu

Sizi millet hainleri

Bu dünya size kalır mı

Düşman Tuna'yı atladı

Karakolları yokladı

Osman Paşa'nın kolunda

Beşbin top birden patladı

Kılıcımı vurdum taşa

Taş yarıldı baştanbaşa

Askerinle binler yaşa

Nâmı büyük Osman Paşa

(Mustafa İlker Şen)

 

  • #Konya #Tarih #Gazi Osman Paşa #Pelevne savaşı #Pelevne savunması #Osman Paşa #Pelevne marşı

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER