Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde çok önemli bir çalışma yürütülüyor.
Prof. Dr. İsmail Bayraklı, birçok hastalığı nefesten teşhis edebilecek bir cihaz üzerinde çalışıyor.
Bir sensörler sisteminden oluşan cihaz TÜBİTAK tarafından da desteklenecek.
Kansız acısız hastalık teşhisi!
Mide kanseri, ülser, gastrit ve diyabet gibi hastalıkların teşhisinde kullanılacak sistem tüm dünyada kabul görüyor. Sistemin hastanelerde rutin bir yöntem olarak kullanılmasını amaçladıklarını söyleyen Prof. Dr. İsmail Bayraklı, Sensör "Üzerinde çalıştığımız proje kapsamında binden fazla hasta üzerinde değerlendirme yapacağız. Bu dünya genelinde en yüksek hasta grubuyla yapılan çalışma olacak. Yapay zeka da projenin bir bileşeni olacak” dedi.
İğne yok!
Sindirim sistemi ve diyabet gibi hastalıkları iğnesiz ve acısız biçimde nefes havasından teşhis etmenin insanların günlük hayatını kolaylaştıracağını söyleyen Prof. Dr. Bayraklı, "Araştırmalarımızı derinleştirdik. Lazer ve yapay zekâ teknolojileri dünya genelinde oldukça ilgi gören bir noktaya ulaştı. Biz de bu iki teknolojiyi, yazılım ve donanımsal olarak birbirine entegre etmeye karar verdik. Bu çalışmanın toplumsal katkısı çok yüksek olacak.” dedi.
10 Önemli Teknolojiden biri!
Proje, alanında uzman bir ekiple gerçekleştirilecek. Yürütücülüğünü Prof. İsmail Bayraklı'nın yaptığı çalışmada Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Kazım Gemici, Aksaray üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Enes Eken ve Doç. Dr. Filiz Sarı ile Süleyman Demirel Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Hatice Akman görev alıyor.
Hastalık Teşhis Eden Nefes Sensörleri, Dünya Ekonomik Forumu ve Amerikan Bilimsel Dergisi tarafından, "Dünyada Yükselen 10 Önemli Teknoloji” arasında gösteriliyor.