Her mevsim tüketilebilen muz, hem meyve olarak hem de birçok tatlılarda kullanılan meyve alternatiflerinden biridir.
Sevilen meyvelerden ve potasyum açısından zengin olan muz olgunlaşma sürecini tamamladıktan sonra kararmaya başlar. Kabuğu soyulan muzun 30 dakika içinde tüketilmesi gerekir.
Muz neden kararır?
Muzlar zamanla kararmaya yatkındır. Bu,enzimatik oksidasyon denilen bir süreçle gerçekleşir. Muzun kabuğunda bulunan enzimler,oksijenle temas ettiklerinde kabuğun rengini değiştirir ve kararmasına sebep olur. Peki muzun kararmaması için neler yapılabilir?
Muz kararmadan nasıl saklanır?
Öncelikle muzlarınızı poşetin içinde etilen gazına maruz bırakmayın. Hava alan bir kabın içine uçlarını streç ile sararak koyun. Bunu yapmak etilen miktarını azaltarak meyvenin bu gaza maruz kalmasını engeller.
Muzun evde oda sıcaklığı (10-14) derece arasında bir ortamda saklanması tavsiye edilir. Pek duyulmamış olsa da muzlarınızı asarak da erken kararmasını geciktirebilirsiniz. Diğer meyveler ile temas halinde olmamalıdır. Salgıladığı etilenden dolayı aynı ortamda saklanan meyveler çok çabuk kararır ve çürürler.
Muzlarınızı dilimlediniz ve kararmasını istemiyorsanız üzerine birkaç damla limon sıkıldığı takdirde kararmasını önlersiniz.
Muzları daha uzun ömürlü saklamak için bir diğer yöntem ise dilimleyip buzluğa atabilirsiniz. Böylelikle meyve tabaklarınızın ve tatlılarınızın yanına eşlik edebilir. Ancak muzlar çözünür çözünmez tüketilmelidir.