Cuma günü tüm Müslümanlar ve İslam alemi için mübarek bir gündür. Cuma gününde Müslümanlar Cuma namazını cemaatle kılmak için camilere gitmektedir. Cumaya gidecek olanlar cuma namazı kılınışı ile ilgili detayları araştırıyor. Peki, "Cuma namazı nasıl kılınır, nasıl niyet edilir? Cuma namazı kaç rekattır, hangi dualar okunur? Cuma namazı ne kadar sürer?” İşte Cuma namazına dair araştırılan soruların cevapları…
CUMA NAMAZI KAÇ REKATTIR?
Cuma namazı, dördü ilk sünnet, ikisi farz ve dördü de son sünnet olmak üzere on rekâttan oluşmaktadır. İlk önce dört rekat, ilk sünneti kılınır, daha sonra ise iki rekat farzı imam ile beraber kılınır ve son olarak da dört rekat son sünnet kılınır.
CUMA NAMAZI NE ZAMAN KILINIR?
Cuma namazı her Cuma günü, öğle vakti ezan okunduktan hemen sonra kılınır.
CUMA NAMAZI NE KADAR SÜRER?
Cuma namazı süresi toplamda, hutbeler ve namaz dahil olmak üzere genellikle 20-40 dakika arasında sürer. Ama bu süre bazen daha kısa ya da daha uzun da olabilir.
Cuma namazı nasıl kılınır, nasıl niyet edilir? Cuma namazı kaç rekattır, hangi dualar okunur?
CUMA NAMAZI NASIL KILINIR, HANGİ DULAR OKUNUR?
İlk önce cuma namazının dört rekât olan ilk sünneti kılınır.
İlk sünnete şu şekilde niyet edilir;
"Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının ilk sünnetini kılmaya.”
Cumanın ilk sünnetinin kılınışı, aynen öğle namazının dört rekât sünneti gibidir.
Niyet edildikten sonra erkekler ellerini kulak hizasına, kadınlar ise göğüs hizasına kaldırır ve "Allahuekber" diyerek tekbir getirilir ve yine eller erkeklerde göbek, kadınlarda göğüs hizasına sağ el sol elin üstüne gelecek şekilde bağlanır.
Birinci rekat:
Niyet edilir
Sübhaneke duası
Euzü Besmele
Fatiha Suresi
Zammı sure ya da onun yerine geçecek miktarda ayetler okunmalıdır.
"Allahuekber" diyerek eller diz kapaklarının üzerine gelecek şekilde rükuya gidilir ve rükuda 3 defa "Sübhane Rabbiyel Azim" denilir.
"Semiallahu Limen Hamideh" denilerek rükudan kalkılır ve "Rabbena Lekel Hamd" denilir.
Yeniden "Allahuekber" denilerek secdeye gidilir. Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir. Secdede 3 defa "Sübhane Rabbiyel Âlâ" denilir. Birinci secdeden "Allahuekber" denilerek oturulur ve ardından "Allahuekber" denilerek tekrar secdeye gidilir ve "Allahuekber" denilir ve ikinci rekata kalkılır.
İkinci rekat:
Besmele
Fatiha Suresi
Zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayetler okunur
Rüku ve secde yapılır. Ayağa kalkılmaz "Tahiyyat"a oturulur. Burada "Ettehiyyatü" duası okunur. "Allahuekber" denilip üçüncü rekata kalkılır.
Üçüncü rekat:
Besmele
Fatiha Suresi
Zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayetler okunmalıdır.
Rüku ve secde yapılır, dördüncü rekata kalkılır.
Dördüncü rekat:
Besmele
Fatiha Suresi
Zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayet/ayetler okunur
Rüku ve secde yapılır. Ayağa kalkılmaz "Tahiyyat"a oturulur. Burada "Ettehiyyatü, Salli, Barik ve Rabbena" duaları okunur ve "Esslamü aleyküm ve rahmetullah" denilerek baş, önce sağa sonra sol tarafa çevrilerek selam verilir ve cuma namazının sünneti tamamlanır.
Sünnet kılındıktan sonra imam-hatip minbere çıkar ve oturur. Bundan sonra camiin içinde bir ezan daha okunur.
Hutbe bitince ikamet getirilir ve cumanın iki rekât farzı cemaatle kılınır.
CUMA NAMAZININ FARZINA NASIL NİYET EDİLİR?
İmamın arkasındaki cemaat şu şekilde niyet eder:
"Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının farzını kılmaya, uydum imama."
CUMA NAMAZININ FARZI NASIL KILINIR?
Birinci rekat:
İmam ve cemaat;
Niyet eder,
Sessizce herkes Sübhaneke duasını okur.
İmam içinden "Euzü Besmele" çeker
Açıktan Fatiha Suresi ve zammı sure okur. Burada imama uyan cemaat dinler.
İmam sesli olarak "Allahuekber" der ve hep birlikte eller diz kapaklarının üzerine gelecek şekilde rükuya gidilir, rükuda imam ve cemaat sessizce 3 defa "Sübhane Rabbiyel Azim" der.
İmam açıktan "Semiallahu Limen Hamideh" der rükudan kalkılır ve imam ve cemaat sessiz bir şekilde "Rabbena Lekel Hamd" derler.
İmam tekrar sesli bir şekilde "Allahuekber" der ve hep birlikte secdeye gidilir. Secdede alın ve burnun yere değmesine dikkat edilir.
Secdede 3 defa yine herkes sessizce "Sübhane Rabbiyel Âlâ" der. Birinci secdeden "Allahuekber" denir kalkılır ve oturulur, ardından "Allahuekber" denilerek tekrar secdeye gidilir.
Secde bir önceki gibi yapılır ve "Allahuekber" denilerek ikinci rekata kalkılır.
İkinci rekat:
İmam sessizce besmele çeker,
Açıktan Fatiha Suresi ve zammı sure veya onun yerine geçecek miktarda ayet/ayetler okur.
Rüku ve secde yapılır. Ayağa kalkılmaz "Tahiyyat"a oturulur. Burada herkes sessizce "Ettehiyyatü, Salli-Barik ve Rabbena" dualarını okur. İmam açık bir şekilde cemaat sessizce "Esselamü aleyküm ve rahmetullah" diyerek baş önce sağa sonra sol tarafa çevrilir ve selam verilir, cuma namazının farzı sonlandırılır.
CUMA NAMAZININ SON SÜNNETİ NASIL KILINIR?
Cuma namazının son sünneti, dört rekat ilk sünnetin kılınması gibi kılınır.
Son Öğle Namazı
Bir yerde birden fazla camide cuma namazı kılınıp kılınamayacağı konusunda İslam âlimleri arasında farklı görüşler bulunur. Hanefi mezhebinde kabul edilen görüş, bir yerleşim yerinde birden fazla camide kılınan cumanın sahih olmasıdır. Ancak İmam Ebû Yûsuf'a göre cuma namazı bir yerde yalnızca bir camide, şehrin büyük olması ya da ortasından nehir geçmesi hâlinde ancak iki camide kılınabilir. Şafiiler ise "ihtiyaç yoksa sadece bir camide kılınabilir” demişlerdir.
Cuma namazını kılan bir kimse, cumadan sonra "Zuhr-i Âhir” niyetiyle dört rekât daha namaz kılmak zorunda değildir. Nedeni ise cuma namazı öğle namazının yerine geçtiğinden o gün ayrıca öğle namazı kılınmaz. Bununla beraber "Zuhr-i Âhir” kılmaya da bir engel de yoktur. İsteyen dört rekât "Zuhr-i Âhir” ile iki rekât da vakit sünneti kılar.
Kaynak: Haber Merkezi
