Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Gönüllü köyünde, teknolojiden uzak ama doğayla iç içe bir üretim hikayesi yaşatılıyor. Köylüler, dedelerinden kalan geleneksel yöntemlerle pirinç ekimini sürdürüyor.
Makinenin Giremediği Tarlalarda İnsan Gücüyle Üretim
Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Gönüllü köyünde, yüzyıllardır devam eden pirinç üretimi bu yıl da başladı. Engebeli arazi koşulları nedeniyle tarım makinelerinin ulaşamadığı çeltik tarlalarında, köylüler imece usulüyle bir araya gelerek üretim yapıyor. Atlarla sürülen tarlalar, küreklerle çamur haline getirilerek ekime hazırlanıyor. Bu zahmetli ama anlamlı sürecin merkezinde ise dayanışma ve ata mirası var.
Doğal Kaynak Suyu, El Açımı Kanallarla Tarlalara Taşınıyor
Günün ilk ışıklarıyla birlikte yüksek dağların eteklerinden çıkan doğal kaynak suyunu, elleriyle açtıkları kanallarla tarlalarına ulaştıran köylüler, bu suyu çeltik havuzlarına yönlendiriyor. Hazırlanan havuzlara pirinç tohumları ekiliyor ve ürünler suyun içinde büyüyor.
"Bu İş Zahmetli Ama Atalarımızdan Kaldı”
Köylülerden Mehmet Salih Kavak, geleneksel yöntemlerin zorluğuna rağmen bu kültürü yaşatmakta kararlı olduklarını söyledi:
"Tarlalara su verdikten sonra atlarla sürüp çamur haline getiriyoruz. Daha sonra çeltik havuzlarını oluşturup tohumları ekiyoruz. Pirinçler olgunlaşana kadar tarlayı susuz bırakmıyoruz. Çok zahmetli bir iş ama atalarımızdan bize kalan bu mirası sürdürmek istiyoruz.”
Ürün Hem Tüketiliyor Hem Satılarak Gelir Sağlanıyor
Hasat zamanı geldiğinde biçilen çeltikler, köydeki eski taş değirmenlerde öğütülüyor. Kabuklarından ayrılan pirinçler hem köylüler tarafından tüketiliyor hem de çevre illere gönderilerek geçim kaynağı sağlanıyor.
"Pirinç ekimi yaklaşık bir ay sürüyor. Ardından 3 ila 6 ay arası bekliyoruz. Hasat sonrası ise değirmene götürüp sofralarımıza gelen pirinci elde ediyoruz. Bu iş bize sadece ürün değil, kültürel bir değer de kazandırıyor,” diyor Kavak.
Kaynak: Haber Merkezi
