Domalan mantarı nedir, nerelerde bulunur?

Meltem Gürbüz
İnternet Editörü

- Güncelleme Tarihi:

 Domalan mantarı nedir, nerelerde bulunur?
Mantarlar kendi içerisinde farklı türlere ayrılır. Bunlar arasında son zamanlarda en çok merak edilen mantar türü: Domalan Mantarı! Peki, domalan mantarı nedir? Domalan mantarı nerelerde olur? Domalan mantarı zehirli mi? Domalan mantarı nasıl tüketilir ve nerede yetişir? İşte, nadir görülen domalan mantarına dair detaylar..
Domalan mantarı 5-6 cm çapında, küre şeklinde, üst kısmı basık ve genelde patates yumrusuna benzeyen bir mantar türüdür. Keme, tombalak, topalak, kumi gibi farklı isimlerle de bilinir. Bu mantarın yüzeyi genelde düz, bazense pürüzlüdür. Soluk kahverengi, sarı veya gül renginde de olabilir. İlkbahar yağmurlarından sonra hemen kuruyan kumlu topraklarda, toprağın yüzeyinde oluşan çatlaklarda bulunabilir.



Ülkemizde Konya ve Şanlıurfa civarında, Kumi otuyla birlikte mikorizal olarak yaşadığı gözlemlenebilir. Protein bakımından zengindir ve afrodizyak etkileri olduğu düşünülmektedir. İç kısmı beyaz ve hafif gözeneklidir.



Domalan mantarı nerelerde bulunur?
Domalan mantarı doğada kendiliğinden yetişen bir türdür. Yapay ortamlarda yetiştirilemez. Her toprakta yetişmesine rağmen, daha çok kumlu toprakları sever. Yüksek yamaçlarda dağınık bir şekilde görülebilir. İğne yapraklı ormanlarda, çam ve meşe ağaçlarının çevresinde daha sık görülür. Domalan mantarı Nisan yağmurlarından sonra olgunlaşır ve Ekim ayına kadar toplanabilir. Türkiye'de Konya, Aksaray, Karaman, Urfa, Antep ve Malatya çevresinde bulunur.



Domalan mantarı nasıl yenir ve nasıl pişirilir?
Kendine has aromasıyla çok ilgi gören bu mantar için diğer merak edilen detay ise nasıl yenir veya nasıl pişirilir şeklinde.



Farklı tekniklerle pişirilebilir;

-Etli bir mantar türü olduğu için ızgara ve kızartmaya çok uygundur.  Kabuklu bir mantar olduğu için, suyla yıkanarak temizlenmesine sakınca yoktur. 
-Topraklı kısımları bol suyla yıkanarak temizlenmelidir. Ardından kabukları soyulur ve isteğe göre dilimlenir. 
-Kabukları ince olduğu için soymak yerine kazıma yöntemiyle de temizlenebilir. 
-Eğer haşlaması yapılacaksa, yarım saat pişirilmesi yeterlidir. 
-Domalan mantarı, sebze yemeklerine, makarnalara ve salatalara eklenebilir.
-Kahvaltılarda omlet yapımında kullanılabilir. İsteğe göre sos olarak da servis edilir.
-Etli yemeklerde de yer verilen bu mantar, özellikle lüks restoranlarda ördek etinin yanında sunulur.
-Sulu kıvamı ve iştah açıcı kokusuyla, pişirildikten sonra ekmek banılarak da tüketilebilir.

(Meltem Gürbüz)
  • #Domalan mantarı nasıl yenir #Domalan mantarı #Keme #tombalak #topalak #kumi #domalan mantarı nedir #Domalan mantarı nasıl tüketilir

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER