Farklı bölgelerde farklı isimlerle anılan doğada kendiliğinden yetişen menengiçin hasadı başladı.
Dağ yamaçlarında, kayalık ve kumluk alanlarda bolca bulunan menengiç ağacı yabani Antep fıstığı olarak biliniyor.
Konya'da ‘çıtlak' Tokatta ‘çedene'!
Konya'da ‘çıtlak' Tokatta ‘çedene' ismi ile anılan menengiçin en çok kahvesi seviliyor. Kurutulduktan sonra kahve değirmeninde çekilerek elde edilen menengiç kahvesi özellikle solunun yolu rahatsızlıklarına çok iyi geliyor.
Kuruyemiş olarak tüketiliyor:
Kurutulup fırınlandıktan sonra kuruyemiş olarak da tüketilen menengiçin ‘çıtlak' ismi de buradan geliyor. Yenirken çıkan ‘çıt çıt' sesinden dolayı Konya'nın yanı sıra birçok Anadolu şehrinde bu isimle anılıyor.
Toplamak için dağları geziyorlar!
Doğada kendiliğinden yetişen menengiç ağaçları kırsalda yaşayanların gelir kaynaklarından biri oldu. Kilogramı 50-80 TL arasında değişen menengiç son yıllarda üretimi artan ürünlerden biri haline geldi. Kafe sektörünün büyümesi ve kahvesine olan ilginin artması menengiç tüketimini artırdı. Yeşil renkli menengiçler kahve ve kuruyemiş olarak değerlendirilirken kırmızı renkte olanlar hayvan yemi olarak değerlendiriliyor.
Menengiçin faydaları:
Astım, öksürük ya da üst solunum yoluna faydalı olan bu bitki direk iyileştirici özelliği ile dikkat çekiyor. Göğsü yumuşatarak solunumu kolaylaştıran bu minik meyve mide ağrılarına iyi gelir. Menengiç böbrek taşı düşürmeye de yardımcı oluyor.
Menengiç Kahvesi nasıl yapılır?
Bir cezvenin içerisine 2 tatlı kaşığı menengiç kahvesini koyun. Damak tadınıza göre bir miktarda şeker ekleyin ve bir fincan suyu veya süt ile karıştırarak orta ateşte pişirin. Kahve hafif kabarmaya başlayınca kaynamadan ocaktan alın ve için. Afiyet olsun
(Sibel Elmas)