Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biri olan höşmerim, birçok yörede birbirinden farklı şekillerde yapılabiliyor. Son derece lezzetli bir tatlı olması nedeniyle adeta fanları olan höşmerim genellikle Balıkesir ve çevresiyle anılıyor. Ancak birçok tatlının türediği mutfak olan Konya mutfağı da höşmerimin bir versiyonunu içeriyor. Bugüne dek birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için zengin bir mutfağa sahip olan Konya'da da belli bir usulle yapılan höşmerim, bu yörede çok beğeniliyor.
Her yöreye has bir tarz ile yapılan höşmerimin Konya usulü olarak yapıldığı versiyonunda tatlı daha pratik bir şekilde yapılabiliyor. Daha pratik bir şekilde hazırlandığı için evlerde de yapılabilen Konya usulü höşmerim tatlısı, bu versiyonuyla daha hafif bir tat ve daha lezzetli bir damak vaat ediyor. Üstelik Konya usulü höşmerim tatlısının yapım aşamaları da oldukça pratik aşamalardan oluşuyor. Peki Konya usulü höşmerim tatlısı tarifi nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir, nasıl servis edilir? İşte Konya usulü höşmerim tatlısı tarifi, malzemeleri ve servisi…
KONYA USULÜ HÖŞMERİM NEDİR?
Höşmerim ya da höşmerim olarak bilinen bu tatlı, Türklerin geleneksel tatlı tarifleri arasında yer alıyor. Marmara başta olmak üzere Ege ve İç Anadolu bölgelerinde sıkça yapılan bu tatlı, bir çeşit irmik helvası olarak tanımlanabiliyor. Bazı illerde irmik yerine un konulduğu için halk harasında un helvasına höşmerim denmesi de tam olarak bu durumdan kaynaklanıyor. Balıkesir ve Bursa başta olmak üzere; Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli ve İzmit gibi illerde sıkça yapılan höşmerim tatlısı, Konya'da da yapılan geleneksel tatlılar arasında yer alıyor. İrmik yerine unla yapılan Konya usulü höşmerim tatlısının içerisine kaymak girdiği için helvaya pek benzemiyor.
KONYA USULÜ HÖŞMERİM MALZEMELERİ NELERDİR?
Konya mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan Konya usulü höşmerim tatlısı, diğer yörelerdeki halinden biraz daha farklı olarak yapılıyor. Süt, un, tereyağı, kaymak ve şeker ile hazırlanan Konya usulü höşmerim tatlısı, az malzemeyle hazırlandığı için ekonomik tatlı tarifleri arasında da yer alıyor. İşte Konya usulü höşmerim tatlısı için gerekli olan tüm malzemeler:
Höşmerim için;
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 200 gram kaymak (Kaymak katı ise süt ile sıvılaştırılmalı)
- Yarım su bardağı şeker
Üzeri için;
- Antep fıstığı
KONYA USULÜ HÖŞMERİM NASIL YAPILIR?
Pratik bir şekilde Konya usulü höşmerim tatlısı yapmak için ilk olarak bir tencereyi ocağa alın. Tencere içerisine kaymağı ve bir kaşık tereyağını ekleyerek köpük köpük olana dek karıştırın. Köpükleşen karışım içerisine unu ekleyin. Tüm malzemeler iyice kavrulup, unun kokusu çıkana kadar pişirme işlemini sürdürün.
Rengi iyice dönene kadar karıştırdığınız karışımın renginin tutmasının ardından karışıma bir su bardağı kaynamış olan sütü ilave edin. Unlu karışım koyulaşıp, sütü çektikten sonra karışımın içerisine şekeri de ilave edip karıştırmayı sürdürün. İstenilen kıvam yakalandığı gibi Konya usulü höşmerim tatlısından alın ve şeklini verin.
KONYA USULÜ HÖŞMERİM NASIL SERVİS EDİLİR?
Konya usulü höşmerim tatlısını bir tabağa alıp şeklini verdikten sonra üzerine Antep fıstığı serpiştirebilirsiniz. Antep fıstığı ile çok yakışan Konya usulü höşmerim tatlısı, aynı zamanda yaz aylarında dondurma ile de servis edilebilecek olan tatlılar arasında yer alıyor. Ayrıca Konya usulü höşmerim tatlısı, damağa göre sıcak ve soğuk bir şekilde tüketilebilir. Ancak makbul olanı ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edilendir.
Kaynak: Haber Merkezi
