Yalıhüyük Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri

 Yalıhüyük Nerenin İlçesi? Tarihçesi, Gezilecek Yerleri
Konya’nın son dönemde öne çıkan ilçelerinden biri olan Yalıhüyük, tarihi ve kültür ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Coğrafi olarak Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Yalıhüyük, Konya’nın ilçesidir. İşte Yalıhüyük hakkında merak edilenler…

Konya'nın 31 ilçesinden sadece biri olan Yalıhüyük, kendine has doğası ve tarihi güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Konya ve çevresinde keşfedilmesi gereken noktalardan biri olarak gösterilen Yalıhüyük, özellikle son yıllarda burada birçok eserin gün ışığına çıkarılması bekleniyor. 

Tarihi açısından son derece zengin bir yerde olan Yalıhüyük, sahip odluğu bu tarihi miras nedeniyle tarihi eser yağmacıları ve definecilerin de hedefi haline gelmiş, ilçede birçok nokta adeta talan edilmiştir. Bölgede bazı tarihi eserlerin gayri resmi yollarda kayıt altına alınarak sergilendiği düşünülmektedir. 

İlçede birçok evin duvarında yer alan kabartma taş resimler dikkat çekicidir. Günümüzde kadar korunan bazı eserlerin üzerinde yazılan ve kabartma resimlerden oluşan Bizans Dönemi Efes kültürüne ait izlere de rastlanmaktadır. 

Yalıhüyük Tarihçesi Nedir?

Adının ilçe sınırları içinde yer alan Hüyük'ten alan Yalıhüyük ilçesi, son derece köklü bir tarihe sahiptir. İlçede yapılan yüzey araştırmaları kapsamında eski Tunç ağına ait ve Helenistik ve Roma dönemlerini içeren toprak üstü malzemelere rastlanmıştır. Elde edilen kalıntılar sayesinde ilçenin tarihinin oldukça eski bir döneme tarihlendiği görülmektedir. 

Elde edilen bulgurlar sonrasında Yalıhüyük'ün MÖ 2000 yıllarına kadar dayandığı ifade edilmektedir. Ancak höyükte bilimsel olarak kazılar yapılırsa daha da eski bir tarihe ulaşma şansı olabileceği kaydedilmektedir. 

Yalıhüyük, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1988 yılında 1. Derecede Sit Alanı ilan edilmiştir. İlçede bir evin duvarında bulunan mezar steli, ‘'Aloeis'' adlı bir heykeltraşa aittir. Bu kişiye ait bölge yakınlarında hiçbir eserin bulunmaması ve bölgede bu tür eserlerin başka hiçbir yerde olmaması da o tarihlerde yaşayan ilk ve tek heykel tıraş olabileceğine işaret etmektedir. Bölgede arkeolojik araştırmaların çok sınırlı olması ve köklü bir tarihi mirasa sahip olması nedeniyle tarihi eser kaçakçılarının da hedefi haline gelmiştir. 

Yalıhüyük Gezilecek Yerler Nereler?

İlçenin adını aldığı höyük ve çevresi tarihi açısından zengindir. Her ne kadar tarihi açıdan zengin olsa da bölgede tarihi yapı bulunmamaktadır. Bölgede mutlaka görülmesi gereken alan ise Gölcük Yaylası'dır. Bölgeye gelen kişiler yaylaya çıkarak doğal güzellikleri keşfedebilirler. İlçenin önemli bir rotası olan Gölcük Yaylası en dikkat çeken noktalardan biridir.  

Yalıhüyük Nüfusu Ne Kadar?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, adrese dayalı nüfus kayıt sistemi kapsamında güncel veriler elde edilmektedir. TÜİK verilerine göre 2020 yılında adrese dayalı nüfus satımı sonuçları kapsamında Yalıhüyük'de 770 erkek ve 803 kadından oluşan ve toplam yüzde 48,95'i erkek, yüzde 51,05'i kadından oluşan toplam1.573 kişi yer almaktadır. Nüfusu oldukça az ve küçük bir yerleşim olan Yalıhüyük, Seydişehir'in kuzeybatısında yer almaktadır.  

Yalıhüyük'e Nasıl Gidilir? 

Orta Anadolu Bölgesi'nin güney bölümünde yer alan Konya iline bağlı Yalıhüyük, deniz seviyesinden 1100 metre yüksekte yer almaktadır. Suğla Gölü'nün hemen yanında yer almaktadır. 

Kuzeyinde Seydişehir, güneyde Ahırlı batıda Antalya ve Akseki, doğuda ise Bozkır ilçesi ile çevrilidir. Yerleşim yerlerinin hemen kenarında tarım arazileri ve elma bahçeleri yer almaktadır. 

Konya ile yaklaşık olarak 126 km mesafeye sahip olan Yalıhüyük, toplamda 113 km² yüzölçümüne sahiptir. İlçenin güney kesiminde ayrıca Toros Dağları yer almaktadır. Yalıhüyük ilçesine karayolu ile özel vasıtalar ile ulaşım sağlanabilmektedir. 

 

Kaynak: Haber Merkezi

  • #Yalıhüyük’e Nasıl Gidilir? #konya yalıhüyük #konya haber #konya haberler #konya yalıhüyük nerede

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER