ENDÜLÜS’TEN SELÇUKLU’YA Geleneksel 13. Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleni

Kısa adı KOMEK olan Konya Meslek Edindirme Kursları ile Aile Sanat ve Eğitim Merkezlerinin tekâmül kursiyerleri ve öğretmenlerinin el emeği göz nuru nadide eserlerinden oluşan Geleneksel 13. Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleni 16-23 Mayıs 2017 tarihleri arasında Mevlana Kültür Merkezinde gerçekleştirilmiştir.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Endülüs'ten Selçukluya temasıyla açtığı Geleneksel 13. Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleni, Konya'nın Selçuklular döneminde zirve yapan kültür-sanat faaliyetlerine, yani, milli kodlarımıza dönüşün, başarının en somut adıdır.

İslâm medeniyeti tarihinde tercüme hareketleri denilince, Bağdat'ta başlayan bilim ve felsefe alanındaki tercüme faaliyeti, Endülüs' te en yoğun şekilde sürdürülmüştür. Avrupalı Hristiyanların dine aykırı gördükleri bilim ve düşünce faaliyetlerinin yasak oluşu sebebiyle, Batı dünyası karanlık çağ'ı yaşamaktaydı. Batı'nın karanlık içinde yaşadığı bu dönemlerde genel olarak Müslümanların, özelde ise kendi içlerindeki Endülüs İslâm Medeniyetinin pek farkında değillerdi. Endülüs'te yaşayanların kültür seviyesi, zamanın diğer devletlerine oranla oldukça yüksek bir konumda olduğu bilinen gerçeklerdendir.

Ulaşılan yüksek, kaliteli eğitim sayesinde, Endülüs'te dini ilimler'in yanında, müspet ilimlerde de pek çok âlimin yetişmiş olduğunu biliyoruz. Seviyesi yüksek âlimlerin çok oluşu, kitapla, bilgi ile yoğun buluşmaların yaşandığını da ortaya koymaktadır. Endülüs Emevilerin, başşehir Kurtuba' da, Doğu İslâm Bilim Merkezleri olan, Bağdat, Şam, Kahire, İskenderiye v.b. yerlerden topladıkları kitaplarla çok zengin bir saray kütüphanesi ile birlikte özel kitaplıklar oluşturdukları bilinmektedir. Herkesin bilgiye kolay erişimi kültür-sanatta başarılı olmalarını zorunlu kılmıştır.

Endülüste ulaşılan bu güzelliklerin büyük bölümü yakılıp yok edilmeseydi, bugün erişilen seviye daha yükseklere taşınabilirdi. Bu hususu Nobel Ödüllü Fransız Fizikçi Pierre Curie çok güzel ifade etmiştir:

"Endülüs'ten bize otuz kitap kaldı, atomu parçalayabildik. Eğer yakılan bir milyon kitabın yarısı kalmış olsaydı, çoktan uzayda galaksiler arasında geziyorduk.”

Endülüs'te elde edilen başarılar Selçuklular döneminde de sürdürülmüş, başarılara yeni başarılar ilave edilmiştir. Muhyiddin-i Arabi, Sadreddin-i Konevî, Mevlana Celaleddin-i Rûmi v.b. Âlimlerin ortaya koyduğu eserler sayesinde 13. Yüz Yılda Konya, Kültür ve Sanat'ın Merkezi olmuştur. Bilgi, birikimde ulaşılan yüksek mertebeyi  aşabilmiş değiliz. Genel olarak yapılanlar tekrardan ibaret kalmıştır. Ancak son yıllarda tekrar özün özüne dönüş çaba ve gayretlerini çok yoğun olarak görmekteyiz. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın dediği gibi "Bir Başkent Daima Başkenttir.” Selçukluların, ecdadın torunları olarak Konya'mızı layık olduğu yere yükseltebilmek için her birimizin gayretleri gerekmektedir.

Konya Büyükşehir Belediyesi, İnsan odaklı belediyecilik faaliyetlerinin, kurumsallaşmış bir ifadesi olan KOMEK, 270 branşta, yaklaşık 500.000 kursiyere hizmet vererek, Şehrimizin eğitim hayatının, kendi alanında öncülüğünü yaparak ülke çapında da örnek bir kurum haline gelmiştir. Kısacası, yediden yetmişe bütün halkımızın teveccühüne mazhar olmuştur.

Endülüsten  Selçukluya 13. Altındokunuşlar'da; Gelenekli Sanatlar Sergisi (Hüsn-i Hat, Tezhip, Ebru), Resim Sergisi (Yağlı Boya), Çini-Seramik- Ebru- Filografi Sergisi, ‘Ah Endülüs'  Kâğıt Rölyef Sergisi, El Sanatları Sergisi(İğne Oyası, Mefruşat, Dantel Anglez, Tel Kırma, Altın Nakışı, Takı Tasarımı, Ahşap Boyama, Keçe, Şiş Örgü, Sabun Yapımı),Fotoğraf Sergisi, Endülüsün Renkli Dünyasında Seyahat, 1960 ‘tan Günümüze Giyim Sergisi, Endülüs Bahçe Düzenleme Örneği ve Geçmişten Günümüze Gelenekli, Çocuk Oyunları Sergiler'i hakikaten görülmeye değer güzellikteydi.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin "Endülüs'ten Selçukluya” temasıyla açtığı Geleneksel 13. Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleni birbirinden farklı sanatsal etkinlikleri ile son bulmuştur. KOMEK Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleni, Endülüs, Selçuklu ve Osmanlı izleri taşıyan birbirinden kıymetli eserler ve sanatsal faaliyetlerle, ziyaretçileri ağırlamak suretiyle özün özüne, köklerine sahip çıktığını dün olduğu gibi bugünde göstermiştir.

Endülüs'ten Selçukluya Geleneksel 13. Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleni vesilesiyle Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir AKYÜREK Bey'in şahsında bütün emeği geçenlere kalb-i şükranlarımı sunar, sıhhat ve âfiyetler dilerim.


Yazarın Diğer Yazıları