E-gazete
2025 LGS tercih süreci yaklaşırken, öğrenciler ve veliler "Merkezi Yerleştirme ile Yerel Yerleştirme arasındaki fark nedir?" sorusunun yanıtını araştırıyor. Lise hayaline bir adım daha yaklaşan öğrenciler için iki farklı yerleştirme yöntemi bulunuyor: sınavla yani merkezi yerleştirme ve adrese dayalı olarak yapılan yerel yerleştirme. Peki bu iki sistemin farkları nelerdir, kimler hangi sistemi tercih edebilir?
Merkezi yerleştirme, sınav puanıyla öğrenci kabul eden fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve mesleki teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına yapılan yerleştirme sistemidir. Bu yerleştirme tamamen öğrencinin Merkezi Sınav Puanı'na göre yapılır.
Yerleştirme, öğrencinin sınav puanı ve tercih sıralamasına göre yapılır.
Deprem bölgesindeki bazı illerden (Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçeleri) gelen öğrenciler için her 30 kontenjana 1 ek kontenjan verilecektir. Ancak bu kontenjan sadece ilk yerleştirmede geçerlidir, nakil döneminde uygulanmaz.
Sınav puanı eşit olan öğrenciler arasında sırasıyla şu kriterlere bakılır:
Okul Başarı Puanı (OBP)
8., 7. ve 6. sınıf yıl sonu başarı puanları
sınıf devamsızlık gün sayısı (özürsüz)
Tercih sırası önceliği
Öğrencinin yaşı (küçük olan önceliklidir)
Not: Merkezi yerleştirme ile bir okula yerleşen öğrencilerin yerel yerleştirme veya pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmaz.
Yerel yerleştirme, merkezi sınava girmeyen ya da sınav puanı ile yerleşmeyi tercih etmeyen öğrenciler için geçerli olan ve ikamet adresine dayalı olarak yapılan yerleştirmedir. Bu sistemde öğrenciler, bulundukları adresin bağlı olduğu kayıt bölgesindeki liselere yerleştirilir.
İkamet Adresi: Öğrencinin yerleştirme sistemine tanımlı olan adresi en önemli kriterdir.
Okul Başarı Puanı (OBP): 6., 7. ve 8. sınıfların yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalaması dikkate alınır.
8. Sınıf Özürsüz Devamsızlık Gün Sayısı: Daha az devamsızlık yapan öğrenciler önceliklidir.