E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Burası İsviçre’nin köyü değil Isparta’nın köyü! Konya’dan göç eden Kazaklar ve Çeçenler kurdu

28 Ocak 2024 Pazar 12:59
Dokusu ve güzelliğiyle herkesin hayran kaldığı o köy, Isparta’nın turizm potansiyelini ve çeşitliliğini yansıtıyor.

Konya ve Isparta'ya sınırı olan ve Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nde irili ufaklı 33 ada bulunuyor.

Gölün en büyük adası olarak kabul ediliyor

Günümüzde tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü bazı adalar eskiden yerleşim yerleriydi. Göldeki en büyük ada olan Mada Adası'nda ise hala yaşayan insanlar var. Osmanlı döneminde Mada Adası'na yaklaşık 40 hane kadar Rus Kazak'ı iskan edilerek ada, bir yerleşim yeri haline geldi.

Nüfusunun çoğunluğu Kazaklardan oluşuyordu

Kazakların çoğunluk oluşturması nedeniyle adanın ismi Kazak Adası olarak bilinse de bir diğer adı Mada Adası olarak biliniyor. Resmi kaynaklarda ise Mada Adası artık Kumluca Mahallesi olarak geçiyor.

Eskiden Konya'ya bağlı bir mahalleydi

1945 yılına kadar Konya'nın Beyşehir ilçesine bağlı olan Mada Adası bu tarihte Isparta sınırlarına dahil edildi. Şarkikaraağaç ilçesinin Gedikli Köyü'ne bağlanan Mada adasının sakinleri resmi işler için Isparta'ya, gündelik işler için Beyşehir ilçesine gidiyorlar.

30 ila 40 hane göç etti

Üzerinde yerleşim olduğuna dair ilk kayıtlar 1507 yılına dayanan Mada Adası'na,  bu tarihten sonraki en büyük göç hareketi 1866'da 30 ilâ 40 hanelik bir Kazak grubunun Konya'dan buraya göç etmesiyle oluştu. Tamamı erkeklerden oluşan bu grup, yerleşmekten çok balıkçılık yapmak için Mada Adası'na geldiler.

Adada yaşayanlar yabancı olarak sayılıyordu

1882 yılına kadar da yabancı statüsünde kalan Mada Adası halkı, 1883 sonrası yerli halktan sayılmaya başladı. 1920'lere kadar Mada Adası'nda kalabalık halde yaşayan Kazaklar, Kurtuluş Savaşı ile yörede başlayan eşkıyalık hareketleri yüzünden bunlardan büyük bir kısmı Akşehir'e, kalan 3-5 hane ise 1935 yılında Beyşehir'e göçtü.

Adaya göç hareketi devam etti

1901'de Konya'ya gelen Çeçenlerin bir kısmı Beyşehir civarına yerleştirildiği ve bunların bir kısmının da Ada'ya yerleştiği söyleniyor. Çeçenlerden sonra da Tırtar ve Ötkünlü aşiretleri yerleşmiş ve 1950'li yıllarda adaya 12 hane göç etmiştir. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan bu haneler, daha sonra nüfus artışıyla birlikte Kumluca Mahallesi'ni kurdular.

(Mustafa İlker Şen)

DİĞER HABERLER