E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Hem Aksaray’da hem Çorum’da var! İstanbul’daki çok daha meşhur

25 Ocak 2024 Perşembe 09:26
1923’te Cumhuriyetin ilanı ile birlikte Türkiye haritasındaki değişim hızlandı. Hem yerleşim yerlerinin isimleri hem de mülki sınırlar sık sık değişti.

Haritada 81 şehir, 922 ilçe var. Türkiye'de aynı ismi taşıyan şehir yok ancak aynı ismi paylaşan çok sayıda ilçe var.

İç Anadolu bölgesinde yer alan 2 şehrin ilçeleri aynı ismi taşıyor. Hem Aksaray ve hem de Çorum'un Ortaköy isimli bir ilçesi var.

Aksaray Ortaköy:

725 kilometrekare alana kurulu Aksaray'ın Ortaköy ilçesi 30 bini aşan nüfusuyla dikkat çekiyor. 1957'de ilçe olarak Niğde'ye bağlanan Ortaköy,  1989 yılında il statüsü kazanan Aksaray'a bağlandı. Ortaköy ilçe merkezine 20 kilometre mesafedeki Sarıkaraman köyündeki bir tepede Yunus Emre'nin türbesi bulunuyor. Türbenin bulunduğu bölgeye halk arasında Ziyaret Tepesi deniyor.

Çorum Ortaköy:

Çorum merkeze 53 kilometre mesafede kurulan Ortaköy, şehrin en güzel ilçelerinden biridir.  İncesu Kanyonu, Karlıca Yaylası, Aşdağul Mağarası ve Hitit uygarlığının izlerini taşıyan Şapinuva ören yeri en çok ziyaretçi çeken yerlerdir. 238 kilometrekare alana kurulan Çorum Ortaköy'ün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmiyor.

İstanbul'daki semt daha meşhur!

Aksaray ve Çorum'un ilçeleri ile aynı ismi taşıyan İstanbul'daki Ortaköy semti çok daha meşhur. Beşiktaş ilçesine bağlı Boğaza nazır bir mahalle olan Ortaköy, İstanbul siluetinin önemli bir parçasıdır. Semtin sembolü de Ortaköy Camisidir.  

(Mustafa İlker Şen)

 

 

 

DİĞER HABERLER