E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Köy statüsünde 2 il değiştirdi! 40 yıl sonra Eskişehir’e bağlandı ve ilçe oldu

16 Ocak 2024 Salı 17:52
Cumhuriyetin kuruluşundan sonra köy statüsünde Söğüt ve Bilecik’e bağlı kalan Eskişehir’in şirin ilçesi tarihiyle dikkat çekiyor.

Doğal güzelliği ve tarihiyle ziyaretçilerin uğrak noktası olan Eskişehir'in şirin bir ilçesi tarihiyle ön plana çıkıyor. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Bilecik ve Söğüt'e bağlı köyken,  40 yıl sonra ilçe statüsüne yükseldi.

İnönü Cumhuriyetin kuruluşundan sonra 3 ile bağlandı

İstanbul-Eskişehir demiryolu ve Bozüyük-Kütahya kara yolu üzerinde bulunan Eskişehir'in İnönü ilçesi, tarihiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra farklı illere bağlanan İnönü'nün kaderi Eskişehir'e bağlandıktan sonra değişti.

En son Eskişehir'in merkez ilçesine bağlandı

1920 yılında Yunan işgaline uğrayan ve 4 Eylül 1922'de işgalden kurtulan İnönü köyü, 1923'te il yapılan Bilecik'in Söğüt ilçesine bağlı köy statüsündeydi. 1926 yılında Söğüt'ten ayrılan Bilecik'in ayrılmasıyla Bilecik'e bağlı Bozüyük ilçesine bağlı bucak merkezi olan İnönü, 1963'te Eskişehir'in merkez ilçesine bağlandı.

3 yıl Bilecik'te 37 yılda Söğüt'te köy olarak kaldı

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra 3 yıl Bilecik'e ve 37 yıl Söğüt'e bağlı köy olan İnönü, 1987 yılında Eskişehir'in bir ilçesi oldu. Önemli sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapan İnönü ilçesi, tanınmış sanayi tesisleri ile ekonomisi her geçen gün artış gösteriyor.

Yeraltı su kaynağı zengin

Çevresinde seyrek meşelikler ve bozkırlar bulunan İnönü ilçesinin, taban suyu yüzeye çok yakın olup, doğu ve batısında debisi yüksek kaynak suları bulunduruyor. Yöre başta magnesit olmak üzere, maden yönünden zengin olan İnönü, iki adet debisi oldukça yüksek, mineral açısından zengin, yeryüzüne çıkışı 26 derece olan yarı termal su kaynağı bulunuyor.

(Mustafa İlker Şen)

 

 

 

DİĞER HABERLER