E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Sakın bunu yemeyin! Kalp ve Obeziteye giden yol...

26 Ocak 2024 Cuma 15:27
Paketli gıda halinde raflarda satılan ve evde de hamuru açılarak yapılabilen noodle, son zamanlarda öğrencilerin ve işten eve geç gelenlerin favori yemeği olan bir Çin yemeğidir.

Ülkemizde ise daha çok markaların piyasaya sürdüğü paketli formunda daha çok tercih edilse de Noodle, dünya genelinde popüler bir yiyecektir.

Bu kadar pratik ve lezzetli oluşunun yanında sağlık açısından dikkatli tüketilmesi gerektiğini de söylememiz gerekiyor.

Yüksek tuz, işlenmiş karbonhidratlar, katkı maddeleri ve yapay tatlandırıcılar gibi zararlı içerikler her paketli gıdalarda olduğu gibi noodle de nasibini alıyor.

Besin değeri olmayan noodle anlık doyurup enerji sağlıyor fakat kan şekerinin dengesizliğine yol açabilir. Ayrıca, düşük lif içeriği sindirim sisteminin sağlığını bozabiliyor ve aşırı tüketimi obezite riskini artırabilir.  

Başlıca genel olarak zararları sizlere sıralayacak olursak:

  • Obezite
  • Kalp ve damar hastalıklarına
  • Diyabet
  • Hipertansiyon
  • Bağışıklık sistemini zayıflaması
  • Böbrek hastalıkları

Noodle Çok Yenirse Ne Olur?

Yoğun tempolu hayatın içinde yemek yapmaya vakit ayıramayıp noodle tercih ediliyor. Fakat haftada ikiden fazla ve sürekli noodle çok yerseniz besin değeri olmayan yemek yiyeceğinizden dolayı hızla kilo alırsınız.

Noodle yüksek sodyum içerir, sodyum vücudunuzun ihtiyacı olan bir tuz olsa da noodle yediğinizde vücudunuz yüksek tuz almış olacak. Bu da  mide rahatsızlıkları, kalp hastalıkları, diyabet, hipertansiyon riski oluşturacaktır.

Beslenmenizde uzmanlar günde 2 gr sodyum almanızı öneriyor ve bir paket noodle yediğinizde bu öneriyi aşmış olacaksınız. Sonuç olarak, aşırı noodle tüketimi sağlık sorunlarına yol açar diyerek dikkat etmenin önemini vurgulamak isteriz.

Noodle'ın İçinde Ne Var?

Noodle tersiyer bütil hidrokinon olarak bilinen TBHQ koruyucu maddesini içerir ve bu madde petrol yan ürünüdür. TBHQ yapay bir kimyasal madde olduğu için vücuda oldukça zararlıdır.

TBHQ'nun kullanımı noodle ve paketli gıdalarda yaygın olsa da, bazı insanlar bu maddeye karşı hassasiyet gösterebilir. Aşırı tüketimi mide rahatsızlıkları ve baş ağrısına neden olabilir. Bu nedenle noodle tüketirken dikkatli olmak önemlidir.  

Noodle'ın içindekiler:

  • Palm yağı
  • Un
  • Yumurta
  • Tuz
  • Vitamin B2 (riboflavin)
  • Emulgatör (sodyum polifosfat)
  • Kabartıcı (sodyum karbonat)
  • Kıvam arttırıcı (gam arabik)
  • Asitlik düzenleyici (potasyum karbonat)
  • Türüne göre değişen birçok koruyucular

Noodle Kısır Yapar Mı?

Henüz bilimsel bir açıklama ile bu konu hakkında net bir sonuç olmasa da aşırı noodle yenmesi özellikle kadınlarda metabolik sendroma neden olmaktadır.

Noodle doğrudan değil de dolaylı olarak kısırlığa neden olabilir desek yanlış olmaz. Metabolik sendrom bel çevresinde yağlanmayı arttırır.

Kadınlarda bel bölgesindeki yağlar yumurtalıkların düzenli çalışmasını bozabilir ve kısırlığa neden olabilir. Uyarmamız gereken önemli konu noodle sadece kısırlık değil kalp sağlığını, sinir sistemini, sindirim düzenini etkileyebilir ve birçok hastalığa davetiye çıkarmış olabilir. Bu risklere sahip olmamak için aşırıya kaçmadan dikkatli tüketilmelidir.

DİĞER HABERLER