Son günlerde kamuoyunda sıkça tartışılan "2025 genel affı var mı, çıkacak mı?" sorusu ve infaz düzenlemesi ile denetimli serbestlik konularındaki son gelişmeler merak ediliyor. Adalet Bakanlığı'nın 10. Yargı Paketi çalışmaları sürerken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç bu konuya açıklık getirdi. Tunç, bazı ifadelerin "af" olarak yorumlandığını ancak mevcut gündemde genel af bulunmadığını ifade etti. Peki, infaz düzenlemesi ve denetimli serbestlik uygulamaları hayata geçecek mi? İşte detaylar:
GENEL AF ÇIKACAK MI?
Uzun süredir gündemde olan genel af beklentisiyle ilgili son noktayı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç koydu. Tunç, genel af konusunun şu an için söz konusu olmadığını net bir şekilde belirtti.
GENEL AF NE ZAMAN GELİYOR?
18 Mart'ta yaptığı açıklamada Bakan Tunç, bazı konuların yanlış anlaşılarak "af" şeklinde yorumlandığını dile getirdi. Özellikle hasta hükümlüler konusuna değinen Tunç, "Cezaevinde ölmesin hükümlü' diyoruz. Bu insan haklarına aykırı. Bunların genel af şeklinde yorumlanması doğru değil," ifadelerini kullandı.
Kovid-19 izniyle ilgili olası bir çalışmanın da "af mı geliyor?" şeklinde yanlış yorumlandığını belirten Tunç, bu konunun tamamen Kovid izni süreciyle ilgili olduğunu vurguladı. 2020'de Kovid izninden yararlanıp açık cezaevinde bulunanların denetimli serbestlikten faydalanarak tahliye edildiğini hatırlatan Tunç, bu sürenin Kovid devam ettiği müddetçe 31 Temmuz 2023'e kadar uzatıldığını aktardı. Bu tarihten sonra, koşullu salıverilmesine 5 yıl kalanların Kovid izni kapsamında hayatına devam etmesine, 5 yıldan fazla kalanların ise cezaevine dönmesine yönelik bir düzenleme yapıldığını ve yaklaşık 100 bin kişinin bu düzenlemeden yararlandığını söyledi.
Yeni Bir Düzenleme Sinyali mi?
Bakan Tunç, kapalı cezaevinde bulunanların da 3 yıl erken açık cezaevine geçme imkanı bulduğunu ve bu düzenlemeden 31 Temmuz 2023 itibarıyla cezası kesinleşen ve cezaevinde bulunanların yararlandığını belirtti. Ancak, 31 Temmuz 2023'te cezaevinde olmayan ancak daha önce suç işlemiş ve cezası henüz kesinleşmemiş olanların, yargılamadaki gecikmeler nedeniyle bu düzenlemeden yararlanamaması gibi bir durumun ortaya çıktığını ifade etti. Bu yönde gelen talepler doğrultusunda bir düzenleme yapılabileceğini söyleyen Tunç, bu durumun "af geliyor" şeklinde değerlendirilmesinin doğru olmadığını ve gündemde af olmadığını yineledi.
"4/4" İnfaz Düzenlemesi Meclis'in Takdirinde
Kamuoyunda "4/4" olarak bilinen mükerrirlere özgü infaz rejimine ilişkin bir soruya da yanıt veren Adalet Bakanı Tunç, bu konunun cezaevlerinde mükerrir durumda olan ve basit suçları tekrar işleyenlerin koşullu salıverilmeden yararlanıp yararlanamayacağı ile ilgili olduğunu açıkladı.
Mevcut ceza infaz mevzuatına göre, terör, cinsel suçlar ve uyuşturucu suçları haricindeki basit suçlarda ilk kez suç işleyenlerin cezalarının yarısını cezaevinde geçirdiğini ve koşullu salıverilmesine 1 yıl kalanların denetimli serbestlikten yararlandığını hatırlatan Tunç, ikinci suçta cezanın 2/3'ünün, üçüncü suçta ise tamamının (4/4) cezaevinde geçirildiğini belirtti.
Basit suçlardan cezaevinde olanların cezalarının neden terör veya uyuşturucu suçluları gibi 3/4 oranında değil de 4/4 oranında cezaevinde geçirdiğine dair yakınmalar olduğunu dile getiren Tunç, bu durumda olanların cezalarının 3/4'ünü yatarak dışarı çıkma umuduyla ıslah olmasının kolaylaşacağına dair çok sayıda başvuru yapıldığını söyledi. Bu konuda bir düzenleme yapılmasının Meclis'in takdirinde olduğunu ifade etti.
Özetle, 2025 yılı için şu an itibarıyla bir genel af söz konusu olmamakla birlikte, infaz düzenlemeleri ve denetimli serbestlik uygulamalarıyla ilgili bazı çalışmaların ve değerlendirmelerin devam ettiği görülmektedir.
Kaynak: Haber Merkezi