Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Konya, ürün çeşitliliğini artırmaya devam ediyor. Konya'nın Bozkır ilçesine bağlı Sorkun Mahallesi'nde, ana vatanı Fransa ve Belçika olan frenk üzümü (Ribes rubrum) yetiştiriliyor.
Üreticiye teknik destek veriliyor
Konya'da henüz yaygın olmayan frenk üzümü üretiminin artırılması amacıyla, tarım ekipleri üreticilere destek sağlıyor. Sulama yöntemleri, sezonluk su ihtiyacı, bitkinin kritik dönemleri ile suya başlama ve bitiş zamanları hakkında bilgilendirme yapıldı. Ayrıca hayvan gübresinin kullanımı, diğer gübrelerle birlikte verime etkisi, sıra aralarına göre damlama hattı serimi ve sezon içerisinde kullanılabilecek gübre türleri konusunda da üreticilere teknik bilgiler aktarıldı.
Yetiştiriciliği yaygınlaşıyor
Türkiye'de en çok Bursa, Rize ve Muş'ta yetiştirilen frenk üzümüne son yıllarda artan talep nedeniyle Tokat, Amasya, Gümüşhane, Konya ve Uşak gibi illerde de frenk üzümü bahçeleri kurulmaya başlandı. Yetiştirme koşulları bakımından zahmetli az olan bu ürün, üreticilerin ilgisini çekmeye devam ediyor.
İlk sırada Rusya ve Polonya
Dünya frenk üzümü üretiminin yüzde 75'i Rusya ve Polonya'da yapılırken, bu ülkeleri Ukrayna, Fransa, İngiltere, Almanya ve Danimarka takip ediyor.
Mineral zengini bir meyve
Potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller açısından oldukça zengin bir meyve olan Frenk üzümü, kalp sağlığını destekleyen potasyum ile anemiye karşı etkili demir bakımından değerli bir besin olarak öne çıkıyor.
(Mustafa İlker Şen)