Kış aylarında en çok tüketilen hayvanlardan biri olan kazların tane fiyatı Konya'da belli oldu. Pazar yerlerinde yerini alan kazlar Konya'nın taşra mahallelerinde de uygun fiyat ile tüketiciye satılıyor. Doğal yollardan yetişen taşra mahallelerdeki kazların eti ise ayrı bir lezzetli oluyor.
Kuluçka döneminden önce satışı hızlandı
Kaz yetiştiriciliğinde söz sahibi olan Konya'da kazların kuluçka dönemine az kalmasından dolayı satışı hız kazandı. Muhacir pazarında kaz yetiştiricileri ve taşra mahallelerinde satılan kazlar tüketiciyle buluşuyor.
Eti ve tüyü para ediyor
Genellikle soğuk havada tüketilen kazların fiyatında bu yıl artış yaşandı. Eti ve tüyü para eden kazlar, bin bir emekle büyütülüyor ve yetiştiriliyor. Kesimi de bir o kadar zahmetli olan kazlar, önce kesiliyor daha sonra tek tek el ile tüyleri temizleniyor.
Kaz eti sağlıklı bir et türü
Tavuk etine göre daha yağlı ve kırmızı olan kaz eti, gerçek tadını alabilmesi için kazın kar yağdıktan sonra kesilmesi ve pişirilmesi gerektiğini kaz üreticileri ifade ediyor. Sağlıklı bir et türü olarak kabul edilen kaz eti, C, B, A, B1, B2, B3, B6, B12 vitamini, selenyum, çinko, bakır, fosfor, magnezyum, demir ve kalsiyum bakımından zengin olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Kazın fiyatı kaç TL?
Kış ayların vazgeçilmezi olan kazlar, pazarda tanesi 800- 1200 TL arasında satılıyor. Taşra mahallelerinde ise pazara göre kazların tane fiyatı daha uygun oluyor. Kilosuna göre fiyatı değişen kazlar, taşra mahallelerde 500 TL'den satışa başlıyor.
(Mustafa İlker Şen)