DOLAR
39,86
EURO
46,99
STERLİN
54,91
GRAM
4.275,28
ÇEYREK
7.022,69
YARIM ALTIN
14.046,39
CUMHURİYET ALTINI
27.962,31

Her yerde çorbası Konya’da cipsi meşhur! Kazanlarda pişiyor çatılarda kurutuluyor

- Güncelleme Tarihi:

 Her yerde çorbası Konya’da cipsi meşhur! Kazanlarda pişiyor çatılarda kurutuluyor
Konya’da hasat olanca hızıyla devam ediyor. Beyşehir ilçesinde hasat ile birlikte farklı bir telaş başladı. Beyşehir’de geleneksel çıtır tarhana yapımı devam ediyor. Yerel halk bu lezzetli yiyeceği hazırlamak için el birliği ile çalışıyor.

Sıcak yaz günlerinde pişirilip çatılarda kurutulan çıtır tarhanalar, kış mevsiminde çerez olarak sofraya geliyor. Beyşehir'de imece usulü ile hazırlanan çıtır tarhana telaşı yaz sonuna kadar devam edecek.

Çorba değil cips!

Türkiye'nin her yerinde çorbalık olarak hazırlanıyor. Beyşehir tarhanasını diğerlerinden ayıran özelliği ise kızartılıp çerez olarak tüketilmesidir.

Beyşehir'de yapıldıktan sonra diğer illere hatta yurt dışına gönderilen çıtır tarhananın seveni bir hayli çok.

Çıtır tarhananın geçmişi

Tarhana, 16. yy başında Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Han döneminde Mısır seferi öncesi ortaya çıkmıştır. 

O zamanlar Mısır'ın fethi için uzun bir yolculuğa çıkılacaktır ve gıda ihtiyacının karşılanması için taşınma açısından hafif gıdalara ihtiyaç duyulmuştur.

Bunun üzerine Yavuz Sultan Selim'in annesi Gülbahar Hatun uzun uğraşlar sonucu ana maddesi buğday ve yoğurttan hem dayanıklı hem de hafif olan tarhanayı yapmıştır.

O zamandan günümüze de tarhana geleneksel Türk mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olmuştur.

Toplumsal bir etkinlik

Yoğurt, yarma buğday, un ve baharatlarla hazırlanan hamur, mayalanıp güneşte kurutuluyor.

Tarhana yapımı Beyşehir'de sosyal bir etkinlik olarak büyük önem taşıyor. Kadınlar, çocuklar ve yaşlılar bu lezzeti birlikte hazırlıyor.

Sağlıklı ve lezzetli

Yoğun ve zahmetli bir çalışmanın sonucunda yapılan tarhanalar, kış mevsiminde sofralarda yerini alıyor ve konuklara sunuluyor.

Bazı aileler tarhanayı çorba yapmak dışında kışın soba üzerinde veya yağda kızartarak, badem, ceviz ve fıstık gibi kuru yemişlerle atıştırmalık olarak tüketiyor. 

(Berna Ata)

 

 

 

Kaynak: Haber Merkezi

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER