Konya Valiliği ve Orman Bölge Müdürlüğü, artan sıcaklıklar ve kuraklık nedeniyle orman yangınları riskine karşı harekete geçti. Bu kapsamda 1 Temmuz – 15 Ekim 2025 tarihleri arasında il genelinde çok sayıda ormanlık alana girişler bugün itibari ile yasaklandı.
Yangınlara Karşı Sert Tedbirler
Alınan karar; 6831 Sayılı Orman Kanunu ile 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu doğrultusunda yürürlüğe girdi. Buna göre:
Ormanlarda ateş yakmak,
Piknik yapmak,
Anız ve bahçe atığı yakmak kesin olarak yasaklandı.
Yasak Hangi İlçeleri Kapsıyor?
Yasak; Meram, Derbent, Beyşehir, Derebucak, Hüyük, Seydişehir, Ahırlı, Yalıhüyük, Bozkır, Taşkent, Hadim, Ilgın, Doğanhisar, Kadınhanı ve Sarayönü ilçelerindeki belirli ormanlık alanları kapsıyor.
Merkez ilçelerde: Sızma, Dokuz, Bağrıkurt, Çayırbağı, Altınapa Barajı çevresi, Küçük Muhsine, Sulutaş, Sarayköy, Dere, Çandır ve Sağlık mahallelerinin ormanlık alanlarına girişler yasaklandı.
Bazı dikkat çeken alanlar:
Beyşehir: Beyşehir Gölü Milli Parkı, Atatürk Ormanı, Eşrefoğlu Muhafaza Ormanı
Derebucak: Derebucak Milli Parkı
Hüyük: Hüyük ve İmrenler yaylaları
Hadim: Bolat Devlet Ormanı, Yelmez, Gaziler gibi geniş orman alanları
Ilgın: Gökçeyurt, Balkı, Mahmuthisar ve çevre mahallelerin gölet alanları
Tüm bu alanlarda ormanlık bölgeler ve çevresindeki yollar, göletler, yaylalar, koruma alanları yasak kapsamında.
Alınan Önlemler Neler?
Açık ya da kapalı alanda piknik yapmak yasak
Tarla temizliği için ot ya da anız yakılamaz
Enerji hatları ve sanayi tesisleri, yangına karşı özel tedbirler alacak
Belediyeler, müdahale ekiplerini hazır tutacak
Avcılık, sadece AVBİS sistemi üzerinden izinli olanlara açık
Çöplüklerde çöp yakmak kesinlikle yasak!
Kurallara Uymayana Cezai İşlem!
Belirlenen kuralları ihlal eden kişiler hakkında Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu kapsamında hem idari hem adli işlem uygulanacak.
Yasak Uzatılabilir
Valilikten yapılan açıklamada, yasakların 15 Ekim 2025 tarihine kadar süreceği, ancak hava şartlarına göre uzatılabileceği belirtildi.