4 mevsimi dolu dolu yaşayan Türkiye'de tarımsal üretim yelpazesi oldukça geniş… İthalatın azaltılması için üretimi daha da artırılması gereken ürünler var.
Üretimi 3 il sırtlıyor!
Akdeniz ülkelerinde doğal yayılışı olan çörekotu Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinden biri haline geldi. 20 çeşidi bulunan çörek otunu ülkemizde en çok üretin iller sırasıyla; Burdur, Uşak, Konya, Antalya, Çorum, Bursa, Kütahya, Samsun, Sivas, Kayseri ve Kars'tır.
Türkiye en çok Amerika'ya satıyor!
Tohum olarak kullanılabildiği gibi yağı da çok değerli olan çörek otu son yıllarda önemli ihracat ürünlerinden biri haline geldi. Türkiye'de 12 çeşidi yetiştirilen çörek otu, Suriye, Hindistan, Özbekistan ve Tacikistan'dan ithal edildiği gibi yerli ürünler en çok ABD ve Almanya'ya satılıyor.
Çörek otunun faydaları:
Yağ ve tohum halinde tüketilen çörek otunun ölümden başka her derde deva olduğu söylenir ve tüketilmesi ısrarla tavsiye edilir.
Yağ içeriği çok zengin olan çörek otu A, C, B1, B2, B6 vitaminleri ve kalsiyum gibi birçok mineral barındırıyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan basıncını düşürüp kolesterolü dengeler.
Karaciğer sağlığı için önemlidir.
Astım, alerji ve saman nezlesini hafifletir.
Mideyi korur; sindirimi destekler.
Akne ve sivilceli cilde iyi gelir.
Zayıflamaya ve iltihaplı hastalıklara iyi gelir.
Kan şekerini dengeler ve kanser riskini düşürür.
