Türkiye'nin tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya Ovası'nda ürün çeşitliliği artıyor.
Planlı Üretim Uygulamaları kapsamında, su kısıtı nedeniyle dört yılda bir ekimine izin verilen silajlık mısıra alternatif olarak sorgum-sudan otu bitkisinin ekim demonstrasyonu gerçekleştirildi.
DEMONSTRASYON ÇALIŞMASI ARAZİDE YAPILDI
Konya'da çiftçilik yapan Muhittin Özoğlu'nun tarlasında yapılan demonstrasyon çalışmalarında 3'ü yerli, 2'si ithal olmak üzere toplam 5 farklı tohum çeşidi kullanıldı. Çalışmalara Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Ahmet Tetik, Meram İlçe Tarım Müdürü İlhan Kartal ve İl-İlçe Müdürlüğü uzmanları katıldı.
ÜRÜN TAKİBİ VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Ekipler tarafından sorgum-sudan otu bitkisinin ekilişi düzenli olarak takip edilecek ve iki biçim yapılacak. Elde edilen ürünler silaj veya kuru ot olarak değerlendirilecek. Bu süreçte verim, kalite ve su tüketimi gibi kriterler ekipler tarafından analiz edilecek.
DAHA AZ SU, DAHA YÜKSEK VERİM
Mısıra kıyasla daha az su tüketen sorgum-sudan otu, hayvan beslemede daha yüksek protein ve enerji değerine sahip. Bu özellikleriyle hayvancılığın sürdürülebilirliği açısından önemli bir alternatif ürün olarak öne çıkıyor.
YAYGINLAŞTIRMA HEDEFİYLE ÜRETİCİYE BİLGİ DESTEĞİ
Demonstrasyon çalışmasının sonuçları üreticilerle paylaşılacak ve sorgum-sudan otu ekiminin bölgede yaygınlaştırılması hedefleniyor.
(Mustafa İlker Şen)