Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da tarım sezonu tüm hızıyla devam ediyor. Ürün çeşitliliğiyle dikkat çeken Konya'da bu kez bezelye tarlalarında hasat başladı.
Hasat başladı
Konya'nın Çumra ilçesinde bezelye hasadı başladı. İçerdiği yüksek protein oranıyla beslenme açısından büyük öneme sahip olan bezelye, aynı zamanda toprağın azot ihtiyacını karşılayarak doğal döngüye de katkı sağlıyor.
Elleriyle tek tek topluyorlar
Sabahın erken saatlerinde tarlanın yolunu tutan mevsimlik tarım işçileri, akşam saatlerine kadar elleriyle bezelyeleri tek tek topluyorlar. Konya'da bezelye hasadının haziran ayı sonuna kadar sürmesi bekleniyor.
Pazarlarda yerini alacak
Baklagiller familyasından olan bezelye; taze, dondurulmuş ya da konserve olarak mutfaklarda sıkça tüketilen bir sebze. Bakla kabuklarının içinde yer alan yuvarlak ve yeşil taneleriyle tanınan bezelye, Konya'da yerel pazarlarda tezgâhlardaki yerini almaya hazırlanıyor.
Tam bir vitamin deposu
Bezelye, yalnızca lezzetiyle değil, sağlık açısından sunduğu faydalarla da öne çıkıyor. A, C ve K vitaminleri başta olmak üzere B grubu vitaminleri, folat, magnezyum, potasyum ve demir bakımından oldukça zengin olan bezelye; lif ve protein açısından da güçlü bir kaynak olarak sofralardaki yerini alıyor.
(Mustafa İlker Şen)