Ankara’nın eski ismi bakın neymiş! Yüzyıllar önce de başkentmiş

- Güncelleme Tarihi:

 Ankara’nın eski ismi bakın neymiş! Yüzyıllar önce de başkentmiş

Nüfus bakımından Türkiye'nin en büyük 2. şehri olan başkent Ankara tarihi boyunca önemli bir şehir oldu.

Eskiden de başkentti!

Helenistik dönemde Galat boylarından Tektosag'ların başkenti olan Ankara, Roma Dönemi'nde taşra örgütünün başkenti, Bizans Dönemi'nde imparatorların konakladığı önemli bir şehir olarak karşımıza çıkıyor.

Ankara, Osmanlı döneminde de Anadolu Eyaleti'nin merkeziydi.

Kuruluş tarihi bilinmiyor!

İnsanlığın yerleşik hayata geçtiği ilk dönemlerden bu güne kadar yaşam izlerine rastlanan Ankara'nın ilk kuruluş tarihi kesin olarak bilinmiyor.

Arkeolojik çalışmalar, Hititlerin, Friglerin, Lidyalıların ve Galatların Ankara'da yaşadığını gösteriyor.

Ankara'nın eski isimleri!

Çorum'da yapılan kazılarda ortaya çıkan Hitit eserlerinde sık rastlanan Ankuwa ibaresinin Ankara olduğu düşünüyor.

Galatlar tarafından verilen ve Yunanca "çapa" anlamına gelen Ankyra, zamanla değişerek Ancyre, Engüriye, Engürü, Angara, Angora ve nihayet Ankara oldu.

Türklerin Ankara'ya gelişi!

Ankara'nın kaderi Selçuklu Sultanı Alpaslan'ın Malazgirt Zaferi ile değişti.

Bu tarihte Türklerin eline geçen Ankara, en parlak dönemini de Sultan Alâaddin Keykubat zamanında yaşadı.

Bu dönemde Ankara askeri bakımdan tahkim edildi, cami ve medrese gibi dinî ve ilmî eserlerle donatıldı.

Tarihin dönüm noktası: Ankara Savaşı

Moğol istilasına direnemeyen Ankara önce İlhanlılar Devleti sonra da Eretnaoğulları idaresine girdi.

1354 yılında Osmanlı himayesine giren Ankara'da Yıldırım Beyazıt devrine kadar önemli bir olay olmadı.

Ankara Savaşı'ndan sonra şehrin kaderi bir kez daha değişti.

Timur Ankara'dan ayrıldığı sırada, Yıldırım Beyazıt'ın oğlu Mehmet Çelebi padişahlığını ilan ederek Ankara'yı tekrar aldı.

Ankara'nın başkent oluşu!

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Anadolu eyaletleri merkezi ilan edilen Ankara, 17. Yüzyıl başlarında kısa süreliğine Mısır valisi Mehmet Ali Paşa'nın hakimiyetine girdi.

Ankara bu süreçten sonra hiç istilaya uğramadı.

Savaş dönemlerinde batıdan gelen tehditlere uzak kalan Ankara, 13 Ekim 1923 tarihinde çıkarılan kanun ile Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti oldu.

  • #Ankara #Ankara haber #ankara nasıl başkent oldu #ankara’nın eski ismi #Ankara tarihi #ankara Savaşı #ankara’nın başkent oluşu #Ankara neden başkent oldu

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER