Konya'nın Sarayönü ilçesinde altyapı çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkan erken Bizans dönemine ait yer altı şehrinin turizme kazandırılması için başlatılan çalışmalar sürüyor.
20 metrekarelik odalar var
Yürütülen kazı ve temizlik çalışmalarıyla bir bölümü ortaya çıkarılan yer altı şehri, farklı uzunluklarda ve genişlikte tünellerle birbirine bağlanan 20 metrekarelik odalardan oluşuyor.
Yaklaşık 5 bin metrekare alana yayıldığı tespit edilen yer altı şehrinin sınırlarının, bölgede yürütülen yüzey araştırmalarına göre çalışmalar ilerledikçe daha da genişleyebileceği öngörülüyor.
Odayı andıran yaşam alanlarında, su kuyuları, ocaklar, bacalar, aydınlatma için kandil yerleri, kilerler, havalandırma delikleri bulunan yerin geçmişi, elde edilen ilk materyallere göre 8. yüzyıla tarihlendiriliyor.
Turizme kazandırılacak
Altyapı çalışmaları sırasında bulunan alanda yer yer oluşan göçüklerin yaşam alanları ortaya çıkarıldı. Bulgulara göre; Hristiyan olan yerel halk, 150 yıl süren akınlardan korunmak için 8. yüzyılda yer altı şehrini kullandı.
Konya ve çevresinde bir benzeri daha yok!
Kazı, temizlik ve haritalandırma çalışmaları eş zamanlı olarak yürütülüyor. Mekânları birbirine bağlayan tüneller oldukça küçük. O dönemde bölgede yaşayan insanların çok iyi beslenemediği ve küçük yapıda oldukları düşünülüyor.
Keşfedilen yer altı şehrinin Konya ve çevresinde benzeri yok. Orta Anadolu'nun en büyük yer altı şehirlerinden biri olarak kaydedilebilir.
Tarihi ve turistik açından önemli bir kazanım oldu.