Osmanlı İmparatorluğu'nun sona ermesi ve 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla birlikte idari yapıda köklü değişiklikler gerçekleştirildi. Bu değişiklikler, birçok ilçenin ve şehrin geleceğini etkiledi. Cumhuriyet dönemiyle birlikte, bazı sancaklar il haline gelirken, çeşitli illerin sınırları da yeniden düzenlendi.
Cumhuriyetin ilanıyla statüsü değişti
Bu dönüşümden en çok etkilenen yerlerden biri Giresun oldu. Cumhuriyetin ilanıyla 1923 yılında il statüsüne kavuşan Giresun, bu tarihten önce Tanzimat döneminde idari olarak Şebinkarahisar'a bağlıydı. Daha sonra Trabzon'un bir ilçesi olan Giresun, Cumhuriyet'in ilanıyla il merkezi haline geldi.
Giresun il oldu, Şebinkarahisar ilçe
Ancak, Giresun'un il olması, Şebinkarahisar'ın il statüsünün sona erdiği anlamına geliyordu. 10 yıl boyunca il olan Şebinkarahisar, 1933 yılında çıkarılan bir kanunla ilçe statüsüne indirildi ve Giresun'un bir ilçesi oldu.
İlçe sayısı sürekli arttı
Giresun'un ilçe sayısı zaman içinde arttı. 1923'te Giresun merkez, Tirebolu, Görele ve bu ilçelere bağlı Bulancak, Keşap ve Espiye bucaklarından oluşuyordu. Şebinkarahisar'ın ilçe statüsüne dönüştürülmesiyle birlikte, 1933 yılında Şebinkarahisar ve Alucra ilçeleri de Giresun'a dahil edildi. Sonraki yıllarda, 1934'te Bulancak, 1945'te Keşap, 1957'de Espiye, 1958'de Dereli, 1960'ta Eynesil, 1987'de Piraziz ve Yağlıdere, 1992'de ise Çanakçı, Güce, Doğankent ve Çamoluk ilçelerinin kurulmasıyla birlikte Giresun'un ilçe sayısı 16'ya yükseldi.
(Mustafa İlker Şen)