Eğitim, sağlık ve idari sistem nüfusun artışı sebebiyle ilçeler il yapıldı, bazı bürokratik sebeplerle de iller ilçe yapılmaya başlandı. Sınırları değişen Türkiye'de bazı ilçelerin ve illerin de kaderi değişti.
İl sayısında sürekli değişiklik yaşandı
Cumhuriyetin kurulduğunda sadece Türkiye'de 71 ilden oluşurken, 1921 yılında bu sayı 74'e yükseldi. İller ve ilçelerde yaşanan değişiklik devam ederken, 1926 yılında ise il sayısı 63'e kadar düştü.
Türkiye'nin il sınırları 1999 yılına kadar değişti
Cumhuriyetin kuruluşundan 1999 yılına kadar il ve ilçelerin statüleri sürekli değişti. Bazı mahalleler birleşerek ilçe oldu, bazı ilçeler ise birleşerek il oldu ve illerin statüleri düşürerek ilçe oldular. İl ve ilçelerde yaşanan bu değişiklik Türkiye'nin il sınırlarında sürekli değişikliğe neden oldu.
Eskiden il olan ilçeler
Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışı ve 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin resmen kuruluşundan sonra idari sistemde gidilen değişiklikler ilçelerin ve illerin kaderlerini değiştirdi. Daha önceleri il olan Ardahan, Beyoğlu, Çatalca, Dersim, Ergani, Gelibolu, Genç, Kozan, Oltu, Muş, Siverek ve Üsküdar illeri ilçeye dönüştürüldü. İçlerinden Ardahan ve Muş hariç diğer ilçeler bir daha il olamadı.
Yıllar 1927'yi gösterdiğinde ise o zamanlar il olan Doğubayazıt ilçeye dönüştürüldü ve Ağrı'ya bağlandı. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra ilçe statüsüne düşürülen Muş, 1929 yılında tekrar il oldu ve il olan Bitlis ilçe statüsüne düşürüldü.
Türkiye'de il sayısı 56'ya düştü
1933 yılında il olan Aksaray, Cebelibereket, Hakkâri ve Şebinkarahisar'ın ilçe statüsüne düşürülmesi, Mersin ile Silifke'nin birleştirilip İçel adında yeni bir ilin oluşturulmasıyla ve Artvin ile Rize'nin birleştirilip Çoruh adında yeni bir ilin oluşturulmasıyla Türkiye'de il sayısı 56'ya kadar düştü.
İlken ilçe oldular ve tekrar il oldular
Sürekli statülerinde değişim yaşayan il ve ilçeler 1936 yılında da ilçe olan Rize, Tunceli ve Hakkâri tekrar il oldu. 1953 yılında ise Uşak'ın il, Kırşehir'in ilçe olması kararlaştırıldı, 1954'te Adıyaman, Nevşehir ve Sakarya il statüsü kazandı.
Siyasi olaylar illeri etkiledi
Siyasi olaylardan sonra ilçe olan Kırşehir 1957'de tekrar il oldu. 1957 yılında en son il olan Kırşehir'den sonra 1989 yılına kadar il sayısında herhangi bir değişiklik yaşanmadı. Yıl 1989'u gösterdiğinde Aksaray, Bayburt, Karaman ve Kırıkkale il statüsüne yükseldi.
Türkiye'de en son il olan ilçe Düzce
İlçelerin il olduğu 1990 yılında Batman ve Şırnak il oldu. İl statülerinde yaşanan değişiklik 1991 yılında Bartın'ın il olmasıyla devam etti. 1992'de Ardahan ve Iğdır 1995'te Yalova, Karabük ve Kilis 1996'da Osmaniye il oldu. Yaşanan acı depremden sonra 1999'da il olan Düzce, Türkiye'de en son il statüsüne yükselen şehir oldu.