Konya'da düğün yemeklerinde bile görebileceğiniz bamya çorbası, lezzetiyle herkesi kendine hayran bıraktırıyor. Kimsenin hayır diyemeyeceği enfes bir lezzet olan bamya çorbası, tadı damaklarda kalıyor.
Konya'nın vazgeçilmez lezzeti: Bamya çorbası
Yapımı ve sunumu kolay olan bamya çorbası bol etli bir yemek türüdür. Konya'nın en sevilen ve en bilinen yemeklerinden biri olan etli bamya çorbası, ipe dizilerek kurutulmuş çiçek bamyaları ve küçük kuşbaşı doğranmış dana eti ile lezzetine lezzet katıyor.
Konya usulü bamya çorbası malzemeleri
Bamyaları haşlamak için 3 su bardağı su,
Yarım su bardağı kuru çiçek bamya,
Yarım limon (dilimlenmiş),
Yarım su bardağı kuyruk yağı (bamyaların büyüklüğünde doğranmış),
1 su bardağı koyun eti (bamyaların büyüklüğünde doğranmış),
1 yemek kaşığı sadeyağ (tereyağı),
2 soğan (çok ince kıyılmış),
1 yemek kaşığı domates salçası (mevsim yaz ise ve istenirse 3 kırmızı domates),
5 su bardağı et suyu veya su, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı limon suyu.
Konya usulü bamya nasıl yapılır?
Bamyaların tüylerini dökmek için kalburda veya bez arasında yıkanır. Üç dört limon dilimi konulmuş suyla (limon sünmemesini sağlar) yarı haşlanır, ipleri çıkarılan bamyalar, tencereye et ve kuyruk yağı konularak kapağı kapatılır.
Et bıraktığı suyu çekinceye kadar arada bir karıştırarak kavurulan bamyalar, sadeyağı ve soğanları ilave edilir, soğanlar sararıncaya kadar kavurulur. Salça (yazsa ince doğranmış domatesleri) koyulur, çevirilir.
Suyu ilave edilir, kapak örtülür, etler pişinceye kadar yaklaşık 30 dakika kaynatılır, bu arada tuzu atılır. Suyu azalmışsa 5 su bardağına tamamlanır. Haşlanmış bamyaları, limon veya koruk suyunu ilave edilir, kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe al, bamyalar yumuşayıncaya kadar 20-30 dakika kadar pişirilir.
(Sibel Elmas)