E-gazete

ANASAYFA GÜNCEL KONYA EKONOMİ SPOR SİYASET EĞİTİM YAŞAM DÜNYA KÜLTÜR-SANAT SAĞLIK TEKNOLOJİ İLAN RESMİ İLANLAR YEMEK

Lale devri bitti! Konya’da lavanta üretimi neden arttı?

26 Temmuz 2023 Çarşamba 16:44
Uzun yıllar boyunca lale üretimi yapılan Konya artık lavanta şehri oldu. Peki, Konya laleyi bırakarak neden lavanta üretimine ağırlık verdi?

Konya, Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden biri ve lavanta üretimi son yıllarda bölgede popüler hale geldi. Bunun nedeni, lavantanın Konya'nın iklim ve toprak koşullarına uygun olması ve üretiminin kârlı olmasıdır. Ayrıca, lavanta yağı ve lavanta kokusunu içeren ürünler, kozmetik ve parfüm endüstrisinde kullanılıyor ve bu da lavanta üretimini daha da cazip hale getiriyor.

Lale devri bitti

Konya'da lavanta üretimi, lale üretimine göre daha karlı hale geldi. Konya'da lale üretimi hala devam ediyor fakat üretilen bu ürünler, yerel pazarlarda ve turistik hediyelik eşya dükkanlarında satılmaya devam ediyor.

Lavanta Covid-19 döneminde yaygınlaştı

Covid-19 döneminde lavanta, stres, kaygı ve uykusuzluğu azaltmaya yardımcı olmak için kullanılan doğal bir çözüm oldu. Lavanta, sakinleştirici özellikleri nedenliyle aromaterapi ve banyo tuzları gibi ürünlerde kullanıldı.

Lavanta tarlalarının maliyeti

Çok yıllık bir bitki olan lavanta, kıraç, kumlu ve susuz arazilerde çok kolaylıkla ve yüksek verimle yetişebildiği için arazi maliyeti düşüktür. İlk iki yıl yabani ot mücadelesi ve sulama ihtiyacı olduğundan işletme maliyeti yalnızca bunlarda sınırlı olup lavanta yetiştiriciliğinde en yüksek maliyet kalemi fide olarak söyleyebiliriz.

Bir dekar araziye 1800-2000 arası fide dikilebilir ve bu sayı tamamen size kalmıştır. Yaklaşık olarak 2000 adet fide düşünüldüğünde 1.40 TL ve 2.0 TL arasında değişen fiyatlarla bir adet lavanta fidesi temin edilebilir. Dikme maliyetleri de dikkate alındığında lavanta tarlasının başlangıç maliyeti fide başına 1.60 TL 2.40 TL arasında rakama ulaşabilir. Sonraki iki yıl içinde ise 500 TL çapalama ve diğer bakım masrafları oluşur.

Lavanta üretimi neden lale üretimini geride bıraktı?

Lavanta, bir çalı bitkisi iken lale soğanlı bir bitkidir. Lavanta daha az suya ihtiyaç duyan bir bitki iken, lale daha fazla suya ihtiyaç duyar. Lavanta, genellikle yağ ve kozmetik ürünlerinde kullanılmak üzere yetiştirilirken, lale daha çok süs bitkisi olarak kullanılıyor.

Ayrıca lavanta üretimi son yıllarda Konya'da daha popüler hale gelmiştir. Bunun nedeni ise lavantanın yazıda bahsettiğim gibi kozmetik, ilaç ve yağ yapımlarında zengin olmasından kaynaklanıyor.

Konya ilçelerinde lavanta üretimi artık sıklıkla yapılır. Özellikle Karatay, Güneysınır, Kulu, Ilgın ve Karapınar ilçeleri, lavanta üretimi için uygun koşullara sahiptir. Lavanta, Konya'da turizm sektöründe de kullanılıyordur.

Karatay lavanta bahçeleri

Karatay lavanta bahçeleri, ilk etapta 90 bin m2'lik alanda 100 bin lavanta fidesiyle yola çıkıldı. İlk hasat 2020 yılında yapıldı. Karatay Belediyesi lavanta bahçesinden hasat ettiği çiçeklerle gazozdan dondurmaya, kolonyadan doğal yağlara onlarca çeşit mamulü ortaya çıkarıyor. Bu ürünler satış noktalarında halka sunuluyor. Karatay Lavanta Bahçesinin hemen yanı başında da bu ürünleri deneyebileceğiniz bir büfe yer alıyor. Ayrıca Karatay ilçesindeki 4 farklı noktada hizmet veren KAFE KARATAY'larda da bu ürünlere ulaşmak mümkün.

Konya'daki lavanta bahçesi 1-30 Temmuz tarihleri süresince 1 ay boyunca açık. Sıcağın tam bastırmadığı, özellikle günün ilk ve son saatlerinde çok güzel fotoğraflar ortaya çıkıyor. Karatay Lavanta bahçesi saat 22.00'a kadar açık ve girişler ücretsiz.

DİĞER HABERLER