Konya’da bulunan bu yer Çatalhöyük’ten bin yıl daha eski!

- Güncelleme Tarihi:

 Konya’da bulunan bu yer Çatalhöyük’ten bin yıl daha eski!
Konya il merkezinin güneydoğusunda Karatay İlçesi’ne bağlı olan Boncuklu höyük’ü hiç duydunuz mu? Çatalhöyük’e 9 km mesafede yer alan bir höyük. Bu pek bilinmeyen höyüğün her evinin altında zenginlik yatıyor.

Boncuklu Höyük'ü iskan eden topluluk yerleşik avcıtoplayıcı bir topluluktur. Yani kültüre alınmış bitkilerin tarımını yapan ya da evcilleştirilmiş hayvanları yetiştiren toplumların aksine, tarım ve hayvancılıkla uğraşmayan, yabani bitkileri toplayıp yabani hayvanları avlayan toplumlardır.  Yapılan çalışmalarda Boncuklu Höyük sakinlerinin tarım yapıldığına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. 

Boncuklu Höyük - Konya - Boncuklu Höyük Yorumları - Tripadvisor

Kazı çalışmalar sonucu buluntular

Ortaya çıkarılan en önemli mimarı buluntu elipsoit adında bir yapı. Bu yapı iki evreli olduğu düşünülen yapının ilk evresinde duvarlar tek sıra kerpiç tuğla ile yapılmış. Bu evrede tabanın da beş kez sıvandığı açıkça anlaşıldı. Tabanın üst sıvasında ise çapraz örgülü halı gibi döşeme üzerine serilen bir buluntuya rastlanıldı. En dikkat çekici buluntu ise her evde taban altında farklı sayıda olan gömütler bulundu.

Boncuklu Höyük'te Tarıma Geçişin İlk İzleri Ortaya Çıkıyor - Arkeofili

Kafataslarının duvara monte edilmesi

Çatalhöyük'te de görüldüğü gibi büyükbaş hayvan kafalarının duvara monte edilmesi geleneği Boncuklu Höyük'te de görüldü.

Çatalhöyük'ün atası: Boncuklu Höyük

Keçi ve Sığır avlanırdı

Tarımsal herhangi bir buluntuya rastlanılmadığı yerde keçi, at, sığır ve çeşitli kuş türlerinin avlanıldığı bulunan buluntular sonucu anlaşıldı. 

Boncuklu Höyük - Konya Deneyim Platformu

Çatalhöyük'ten bin yıl daha eski! Anadolu'nun ilk yerleşim yeri

Yapılan araştırmalara göre Boncuklu Höyük günümüzden yaklaşık 10.500-9.500 yıl öncesine dayanmaktadır. Bu höyük Anadolu'nun ilk yerleşim yeri olarak bilinir. Kazı çalışmalarında bulunan yapıların Tunç Çağı dönemine ait kalıntılardan oluştuğu bilinmektedir. Günümüzden 10.500 yıl öncesinde iskan edilen höyük, Çatalhöyük'ten bin yıl daha eski yerleşim yeridir.
Boncuklu Höyük'te bulunan taş aletler çoğunlukla volkanik taşlar ve orta taş devrinde karşılaşılan taşlardan yapılmıştır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber grubumuza katılabilirsiniz. Yeni Konya WhatsApp haber kanalımız için tıklayınız!

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Bu habere henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER