Boncuklu Höyük'ü iskan eden topluluk yerleşik avcıtoplayıcı bir topluluktur. Yani kültüre alınmış bitkilerin tarımını yapan ya da evcilleştirilmiş hayvanları yetiştiren toplumların aksine, tarım ve hayvancılıkla uğraşmayan, yabani bitkileri toplayıp yabani hayvanları avlayan toplumlardır. Yapılan çalışmalarda Boncuklu Höyük sakinlerinin tarım yapıldığına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.
Kazı çalışmalar sonucu buluntular
Ortaya çıkarılan en önemli mimarı buluntu elipsoit adında bir yapı. Bu yapı iki evreli olduğu düşünülen yapının ilk evresinde duvarlar tek sıra kerpiç tuğla ile yapılmış. Bu evrede tabanın da beş kez sıvandığı açıkça anlaşıldı. Tabanın üst sıvasında ise çapraz örgülü halı gibi döşeme üzerine serilen bir buluntuya rastlanıldı. En dikkat çekici buluntu ise her evde taban altında farklı sayıda olan gömütler bulundu.
Kafataslarının duvara monte edilmesi
Çatalhöyük'te de görüldüğü gibi büyükbaş hayvan kafalarının duvara monte edilmesi geleneği Boncuklu Höyük'te de görüldü.
Keçi ve Sığır avlanırdı
Tarımsal herhangi bir buluntuya rastlanılmadığı yerde keçi, at, sığır ve çeşitli kuş türlerinin avlanıldığı bulunan buluntular sonucu anlaşıldı.
Çatalhöyük'ten bin yıl daha eski! Anadolu'nun ilk yerleşim yeri
Yapılan araştırmalara göre Boncuklu Höyük günümüzden yaklaşık 10.500-9.500 yıl öncesine dayanmaktadır. Bu höyük Anadolu'nun ilk yerleşim yeri olarak bilinir. Kazı çalışmalarında bulunan yapıların Tunç Çağı dönemine ait kalıntılardan oluştuğu bilinmektedir. Günümüzden 10.500 yıl öncesinde iskan edilen höyük, Çatalhöyük'ten bin yıl daha eski yerleşim yeridir.
Boncuklu Höyük'te bulunan taş aletler çoğunlukla volkanik taşlar ve orta taş devrinde karşılaşılan taşlardan yapılmıştır.