Doğal güzellikleriyle ve muhteşem lezzete sahip Anadolu yemeklerinin yanı sıra tarihi ile bir adım öne çıkan Konya, geçmişten günümüze kadar yapıları ve tarihi restorasyonlarla farklılıklara imza atıyor.
Konya için bir turistik yer haline geldi
Konya'da arkeolojik verilere göre tarihi Neolitik Çağ'a kadar uzanan Sille Mahallesinin 1900'lü yıllarda çekilmiş fotoğrafı 2023'teki halinden eser kalmamış dedirtiyor. Konya'nın en eski mahallelerinden biri olan Sille Mahallesi, Şimdilerde Konya için bir turistik yer haline geldi.
İki resim arasında büyük fark var
İki resim ele alındığında 1900'lü yıllardaki Sille ile şimdiki Sille arasında büyük bir fark var. Konya için önemli bir turistik yer haline gelen Sille'nin bazı tarihi yapıları hala günümüze kadar ulaştı. Özgün yapısı son yıllarda zarar görse de günümüzde köy ve çevresi SİT alanı olarak kabul edilip koruma altına alındı.
Günümüze kadar gelen bazı tarihi eserler
Köyde yumuşak volkanik kayalara oyulmuş pek çok küçük kilise, Osmanlı mezar taşları ve günümüze kadar gelebilmiş Archangelos Michael kilisesi ziyaret ediliyor. Kilise, ilk Hristiyan Bizans imparatoru Konstantin'in annesi Helena (Ayia Eleni) tarafından Michael Archangelos adına M.S 327'de inşa ettirilmiştir.
Dünyanın en eski ve en büyük manastırı Sille'de
Dünyanın en eski ve en büyük manastırlarından biri olarak bilinen Ak Manastır Sille'de olup yaklaşık 800 yıl kesintisiz hizmet verdi. Ak Manastır Konya'da yaşayan Mevlevi dervişlerince de ziyaret edilmiş ve bahçesinde küçük bir de mescit yaptırılmış.
Birçok inanç bir arada yaşadı
1907 tarihli kayıtlardan alınan verilere göre Silleʹnin 13 mahallesinde Müslüman ve Gayrimüslümler ile birlikte yaşarken, Karataş ve Ak mahallede yalnız Müslüman, Kilise-i Kebir mahallesinde ise yalnızca Hristiyan topluluk yaşıyordu.
1924'de kadar Hristiyan çoğunluktaydı
Cumhuriyet öncesinde nüfusu 18.000'e ulaşan Sille'de, 1924 nüfus mübadelesine kadar Hristiyan çoğunluk oturmaktaydı. Macar gezgin Bela Horvarth 1913 yılında Anadolu'ya yaptığı gezisinde tuttuğu notlarda o yıllarda Sille'de 60 adet kilisenin ayakta olduğunu yazmıştır.
Kaynak: Haber Merkezi