Konyalılar bile yerini bilmiyor! Tam 533 metre: Girişi var çıkış yok

 Konyalılar bile yerini bilmiyor! Tam 533 metre: Girişi var çıkış yok
Türkiye’nin en ilginç mağaralarından biri Konya’da! 533 Metre uzunluk ve 5,5 metre yüksekliğe sahip Dede Tarlası Mağarası’nı hiç duydunuz mu?

Türkiye'de en çok mağaraya sahip 3. İl olan Konya'da birbirinden özel mağaralar var. Bunların en güzeli olarak isimlendirilen Dede Tarlası Mağarası ise Derebucak ilçesinde yer alıyor.

Çamlık mahallesindeki bu ilginç mağara; tanıtım levhasındaki bilgilere göre tam 533 metre uzunluğunda! 5,5 metre yüksekliğindeki mağaraya girmek için eğilmek gerekiyor çünkü girişi dar ve alçak.  

Girişi zor çıkışı yok!

Farklı gelişim dönemlerine ait iki kattan oluşmuş olan Dede Tarlası Mağarası'nın ana girişin bulunduğu üst katı tamamen fosilleşmiş durumda. Ana girişten yüz metre sonra alt kattaki yarı aktif galeride derinlikleri beş metreye kadar olan küçük küçük göletler var ancak bu su birikintileri yaz aylarında kayboluyor. Birçok farklı oluşumu bir arada görmenin mümkün olduğu mağaranın giriş kısımları yürüyüşle geçilebilir ve burada sağa sola ayrılan kollar rahatlıkla gezilebilir. Daha sonra karşınıza sarkıt-dikitler çıkar ve burada su havuzları bulunur. Mağaranın son kısmına yaklaşıldığında oldukça yüksek ve zemini suyun aşındırması ile oluşmuş geniş bir salona ulaşılır. Bir sifonla sonlanan mağaranın suları bu yolla Körükini-Suluin sistemine kavuşur. Buradan çıkış yapmak mümkün olmadığından ancak aynı yoldan geri dönerek çıkış yapmak gerekir.

Gezmek isteyenlere tavsiye:

Girişi dar ve zorlu olan mağaranın içerisinde muhteşem görüntüler var. Bu yönüyle mağara, dışarıdan çok basit ve sade görüntüsüne tezat bir şekilde içerde çok zengin ve şaşırtıcıdır. Burayı ziyaret edenler, bölgeyi çok iyi tanıyan rehberler eşliğinde ve profesyonel destek alarak hareket etmeli.

Derebucak Çamlık Mağaraları Milli Park Türkiye'nin 47. Milli parkı olarak kayıtlarda yer alıyor.

Konya'nın en uzun mağarası! Mağaracıların kutsal mekânı: Balatini

 

  • #Konya haber #Konya haberleri #Konya’da gezilecek yerler #Konya’daki mağaralar #Konya mağaraları #Dede Tarlası Mağarası #Dede Tarlası Mağarası nerede #Dede Tarlası Mağarasına nasıl gidilir

Yorum Yap

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan yenikonya.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Yorumlar
  • Hasan
    296 gün önce

    Doğru başlık. 35 yıllık doğma büyüme Konyalıyım haberim bile yok buradan

    • Cevapla
    • Begen (3)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. yenikonya.com.tr'ye yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
BENZER HABERLER