Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara kıyısı ve Boğaziçi boyunca, Haliç'i de çevreleyecek şekilde kurulu olan İstanbul, ekonomisi, ulaşımı, nüfusu, doğal güzelliği ve tarihi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Birçok medeniyete başkentlik yapan İstanbul'un ilçelerinin de farklı farklı tarihleri bulunuyor.
Üsküdar'ın tarihi dikkat çekiyor
İstanbul'da tarihiyle dikkat çeken ilçe ise Üsküdar oluyor. Eskiden il olan Üsküdar, Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra ilçe haline getirildi. İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan Üsküdar ilçesi, kuzeyden Beykoz, kuzeydoğudan Ümraniye, doğudan Ataşehir, güneyden Kadıköy ilçeleri ve batıdan İstanbul Boğazıyla çevrili.
Üsküdar şehirken ilçe oldu
Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışı ve 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin resmen kuruluşundan sonra idari sistemde değişikliklere gidildi. Gidilen bu değişikliklerle bazı şehirler ilçe oldu, ilçeler il ve bazı iller ise birleşti. İdari sistemde gidilen değişiklik Üsküdar'ın ilçe olmasına neden oldu.
1926 yılına kadar il statüsündeydi
1924'ten 1926 yılına kadar il statüsünde olan Üsküdar aynı yıl yapılan yasal düzenlemeyle ilçe statüsüne getirilip İstanbul'a bağlandı. 1930'da Kadıköy ve Beykoz'un, 1987'de Ümraniye'nin Üsküdar'dan ayrılarak ilçe olmaları, 2008'de de, Örnek, Esatpaşa ve Fetih mahallelerinin Ataşehir'e bağlanmasıyla Üsküdar bugünkü sınırlarına ulaştı.
İstanbul'un en güzel ilçelerinden biri
İstanbul'daki en önemli Türk yerleşmelerinden biri olan Üsküdar, Osmanlı dönemi boyunca büyük bir imar faaliyetine sahne oldu. O dönemin Üsküdar kasabası ve çevresi birçok külliye, cami, hamam ve çeşme gibi yapılarla, ilçenin Boğaziçi sahilleri ise saraylar, sahil sarayları, yalılar ve köşklerle süslendi.
(Mustafa İlker Şen)