Zeytin büyüklüğünde ama kırmızı rengiyle hemen dikkat çeken şekerli-mayhoş tadıyla ağızları buran kızılcığın faydaları saymakla bitmiyor.
Birçok meyve ağacı gibi ilkbaharda çiçek açan kızılcık ağaçları Ekim ayında meyvelerini olgunlaştırdı.
Doğada kendiliğinden yetişen özellikle dağlık ve sulak alanları seven kızılcık ağaçları bazı yörelerde bilinmese de meyvesi çok seviliyor.
Konya'da "ergen” olarak biliniyor
Konya'da ergen ismi ile bilinen kızılcık suyun bol olduğu Doğanhisar, Akşehir, Hüyük ve Beyşehir ilçelerinde yetişiyor ancak ekonomik olarak değerlendirilmiyor.
Tokat'ta "kiren”ismiyle biliniyor, kızılcık şerbeti çok seviliyor
Yer yer Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü Tokat'ta dağ köylerinde çok meşhur olan kızılcık mevsiminde toplanarak buz dolaplarında saklanıyor. Kızılcıktan yapılan şerbet ve marmelat Tokatlıların vazgeçilmezleri arasında. Kızılcık şerbeti misafirlere mutlaka ikram ediliyor.
Bursa, Bolu, Kütühya, Çanakkale'de çok sevliiyor
Tatlılara kattığı mayhoş tatla Türk mutfağına da giren kızılcık ünlü restoranların dolaplarında mutlaka yer alıyor. Kızılcıktan yapılan soslar, şerbetler ve jöleler tatlıların üzerinde ya da yemeklerin yanında servis ediliyor.
Kızılcığın faydaları:
Tatlı ve ekşiyi aynı anda damağa getiren kızılcık farklı bir aromasıyla herkese hitap etmese de sağlığa yararları nedeniyle tüketilmesi öneriliyor.
C vitamini ve antioksidanlar bakımından zengin bir meyve olan kızılcık, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar. Sağlıklı yaşamın anahtarlarından biri olan bu kırmızı meyve aynı zamanda yüksek miktarda lif içerir ve sindirim sistemini düzenler. Bağırsak hareketliliği için de önerilen kızılcık, kalp sağlığını da destekliyor.
Hafızayı güçlendiren, beyin fonksiyonlarını destekleyen kızılcık, hücrelerin zarar görmesini önleyerek yaşlanmayı yavaşlatıyor.
-Kemik sağlığını korur
-Kolesterolü düzenler
-Kan basıncını ayarlar
-Enfeksiyonları önler
-Düşük şeker içerdiği için şeker hastalarına önerilir
(Meltem Gürbüz)